Maria Matilde Almendros se suma a la galeria de manresans il·lustres

Es tracta de la màxima distinció de l’Ajuntament de Manresa

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

L’Ajuntament de Manresa incorporarà dilluns vinent el retrat de l’actriu i locutora de ràdio Maria Matilde Almendros Carcasona a la Galeria de Manresans i Manresanes Il·lustres del consistori. Ho farà en el transcurs d’un acte solemne que serà presidit per la consellera d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, Tània Verge Mestre.

El nomenament d’Almendros com a manresana il·lustra va ser aprovat per unanimitat de tots els grups pel ple municipal del passat mes de juny, coincidint amb l’any de la commemoració del centenari del naixement d’Almendros. La distinció es va concedir en reconeixement de la seva trajectòria i la seva actuació en benefici de la ciutat.

Es tracta de la màxima distinció de l’Ajuntament de Manresa. Almendros serà la 27a persona que forma part de la Galeria de Manresans Il·lustres, i, en concret, en serà la segona dona. La primera és Àngela Margarida Prat de Serafí, “Mare Serafina”. Per tant, Almendros serà la primera dona laica manresana il·lustra.

L’acte de dilluns, que serà retransmès per la web municipal, tindrà lloc a partir de les 7 de la tarda al Saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa. A banda de la consellera Verge, hi intervindran l’alcalde de la ciutat, Marc Aloy Guàrdia; la regidora de Cultura, Anna Crespo Obiols, i un representant de la família d’Almendros, Francesc Gasol Pujol.

També hi estan previstes les intervencions de la historiadora Conxita Parcerisas Estruch, que glossarà la figura d’Almendros, i de la periodista Pilar Goñi Garriga, que parlarà en representació de la Comissió Any M. Matilde Almendros Carcasona, integrada per la demarcació de la Catalunya Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Ràdio Manresa i l’associació El Galliner.

La consellera Verge, l’alcalde Aloy i representants de la família i de la Comissió seran els encarregats de col·locar formalment el retrat. L’acte finalitzarà amb la sardana “Les quatre veus”, de Joan Lluís Moraleda Perxachs, que ballaran sis dones sardanistes del grup Dintre el Bosc.

La incorporació del retrat d’Almendros a la Galeria de Manresans i Manresanes Il·lustres ha estat promoguda per l’Ajuntament de Manresa i per la Comissió, i forma part del programa d’actes de l’Any Maria Matilde Almendros, commemoració aprovada enguany pel Govern de la Generalitat. Els actes, que se celebren al llarg d’aquest 2022, són organitzats conjuntament per l’Ajuntament, les entitats de la Comissió, l’Institut Català de les Dones i l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya.