Mares de l’escola La Font de Manresa recullen aliments al mercat per repartir entre les famílies vulnerables

La pandèmia ha fet créixer les dificultats: "Arriba final de mes, no tens res a la nevera i la caixa de menjar ajuda"

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
La Lídia té una parada de fruita i verdura al mercat ambulant de La Font de Manresa. Quan està a punt de tancar, recull la fruita que no vendrà i la dona a les mares de l’escola del barri. “Ens hem d’ajudar entre totes”, explica a l’ACN. Com ella, tots els paradistes ja coneixen les mares de La Font, un grup de dones que, cansades de veure com algunes famílies no arriben a final de mes, han decidit crear una xarxa de suport. Cada dimarts recullen aliments al mercat ambulant del barri i, després, els distribueixen entre les famílies vulnerables del centre. La pandèmia ha agreujat la situació. “Veus que arriba final de mes, no tens diners ni tampoc res a la nevera, i aquesta caixa de menjar ajuda”, explica la Lorens, una d’elles.
Melons, síndries, cireres, enciams… Aquesta setmana, les mares de l’escola La Font han recollit dos carros i algunes caixes plenes fins dalt. La solidaritat no té límits: “Hi ha gent que està comprant, ens demana què fem i també ens dona menjar”, explica una de les mares. La majoria de paradistes, no tots, col•laboren i ho fan amb gratitud. “Fan una feina admirable. Cada setmana els hi dono les gràcies”, explica la Margarita, una de les paradistes.

El projecte va néixer en veure que la situació econòmica de moltes famílies s’havia agreujat arran de la pandèmia. “Hi ha famílies en què el pare i la mare s’han quedat sense feina i no tenen diners per omplir la nevera”, explica la Laura Garcia, integradora social del centre. “I si un nen no té una bona alimentació, difícilment pot rendir bé a l’escola”, assegura. En el projecte hi col•laboren tots, també l’escola, que ofereix un àpat gratuït als nens els dies que les mares recullen aliments. A més, també els dona un espai on guardar el menjar i on les mares fan les caixes que després distribueixen entre les famílies.

El perfil de mares del grup és divers, n’hi ha que són migrades i d’altres que han nascut al barri. De moment, el projecte ofereix menjar a deu famílies, però el centre en té detectades altres que també tenen necessitats, i que segurament no formen part de la xarxa per vergonya. “Demanar menjar no és fàcil”, explica Garcia. De cara al curs vinent, la intenció és arribar a aquestes famílies perquè sàpiguen que hi ha una xarxa que els pot donar suport.

“He trucat a moltes portes, però me les tanquen i faig això per necessitat”

L’Aurelis va arribar de Veneçuela ara fa mig any. No troba feina i té dificultats per arribar a final de mes. Al seu país d’origen ja havia col•laborat en xarxes de suport i està feliç d’haver-se trobat amb iniciatives com aquesta. “Entre totes ens donem suport. He trucat moltes portes, però me les tanquen i faig això per necessitat”, explica.

El marit de la Laia, del barri de tota la vida, s’ha quedat sense feina per culpa de la pandèmia. Ella tampoc treballa i, per això, la caixa dels dimarts “és una gran ajuda”.

A banda d’aliments frescos, les mares també recullen aliments i productes de primera necessitat als supermercats del barri. Per exemple, sabó i compreses. “Les compreses són molt cares i hi ha mares que no se’n poden comprar ni per a elles ni per a les seves filles”, lamenta Garcia.