El PSC de Manresa celebra la possibilitat d’un “canvi progressista”

Els republicans i els socialistes avancen en l'àmbit programàtic i en les pròximes hores es tornaran a reunir després que ERC hagi congelat les converses amb Junts

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

L’aturada de les negociacions entre Esquerra i Junts a Manresa obren la porta a un nou escenari. Tot i que els republicans ja havien establert converses amb els socialistes en paral·lel, els fets d’aquesta setmana poden encarrilar el pacte. Algunes exigències de Bacardit, la seva “renúncia als projectes estratègics de ciutat”, la intenció de “trencar ell llegat de l’últim mandat” o certes filtracions a la premsa han empès a ERC a congelar les negociacions amb els juntaires. Alhora, l’assemblea del partit ha donat llum verda a explorar el pacte amb el PSC, Impulsem i FEM, amb qui tindrien majoria.

El candidat dels socialistes manresans, Anjo Valentí, celebra l’escenari, ja que assegura que busquen “un acord que suposi un canvi a la ciutat i no sigui el mateix govern que els últims anys”. Per a Valentí, el creixement del vot a la dreta radical i l’abstenció demanava aquest “canvi progressista”, integrant formacions com la seva per combatre el “desencant”.

Tot i que a vegades el repartiment de competències és una de les qüestions més llamineres, el socialista remarca que és un àmbit en què encara no han entrat. La clau del pacte podria ser “la coincidència programàtica”, segons Valentí. “En campanya hem fet molta incidència en recuperar la policia de barri o la millora de la via pública, coses que estan recollides als dos programes”, relata.

Els socialistes expliquen que a la primera reunió van tractar l’acord programàtic i a la segona els projectes actuals i de futur. Els republicans els van entregar un document sobre aquest àmbit i, a la pròxima reunió, els socialistes els hi donaran un altre document de resposta. Valentí creu que aquestes noves consideracions de la seva candidatura “les veuran amb bons ulls”.

Aquesta tercera reunió se celebrarà entre el vespre de divendres i el dissabte. En ella, s’espera que es debati sobre el document de resposta del PSC i s’endinsin en un possible repartiment de responsabilitats si tot arriba a bon port.

A banda de la negociació PSC-ERC, també estan en marxa les converses de republicans amb Impulsem i FEM. De moment, es tracten de negociacions paral·leles, encara que Anjo Valentí relata que la intenció seria tenir una reunió tripartita més endavant. En cas que s’acabi forjant aquest pacte, Marc Aloy seria l’alcalde de Manresa durant tot el mandat i comptaria amb el PSC i algun dels altres dos actors com a companys de govern, deixant enrere Junts. En els pròxims dies s’escriurà el desenllaç d’unes negociacions que “cada cop agafen més ritme i més contingut”.