Manresa homenatja la tasca cultural dels cineclubs amb una exposició

La mostra s’inaugura dimecres vinent, 29 de setembre, a l’Espai Plana de l’Om

temps lectura-Temps de lectura: < 1 minut

L’Espai Plana de l’Om Manresa estrena dimecres vinent, 29 de setembre a les 18 h, l’exposició “Cineclubisme: El públic s’organitza”  una mostra organitzada per Cineclub Manresa, amb el suport de l’Ajuntament de Manresa,  dins el projecte “Manresa i Acció!” que commemora els 125 anys de  cinema a Manresa i els 60 anys de la filmació de la pel·lícula “Plácido”, de Luís García Berlanga, a Manresa. L’exposició es podrà visitar fins al 10 d’octubre, de dimarts a  diumenge de 17.30 a 20.30 h.

Aquesta exposició, comissariada per Juan Manuel Garcia Ferrer, va commemorar el 40è aniversari de la Federació Catalana de Cineclubs. El seu objectiu és posar en valor la tasca dels cineclubs a l’hora de difondre la cultura cinematogràfica arreu del territori català: repassar i explicar el fenomen del cineclubisme al nostre país, des del seu sorgiment passant per l’època franquista, els inicis de la democràcia i fins a l’actualitat.

“Cineclubisme: El públic s’organitza” es va inaugurar a la Filmoteca de Catalunya el 24 d’octubre del 2019 i són els cineclubs els que la fan arribar a tot el territori català. En aquest cas, Cineclub Manresa.

Segons el comissari de l’exposició,  “Des de les primeres dècades d’existència del cinema hi va haver gent que el va considerar com una enorme finestra oberta al coneixement i al gaudi. Tant en barris obrers que buscaven la protecció que l’educació podia facilitar en un món sense miraments socials, com en societats burgeses que cercaven l’alta cultura en allò que havia nascut com a espectacle de fira, comencen aleshores a sortir per tot el món grups de persones que s’associen per projectar films i discutir sobre ells o a partir d’ells. Així van néixer –i de fet continuen naixent avui en dia- els cineclubs”.