Dijous, 12 de desembre de 2024
És notícia

Manresa implantarà un pla de gestió ètica per al control de les colònies de gats

Avatar photo
L’objectiu és garantir el benestar d’aquests animals, fomentar una convivència harmònica i evitar problemes de salubritat

L’Ajuntament de Manresa posarà en marxa el 2025 un pla de gestió ètica per a les colònies de gats comunitaris a la ciutat, on hi ha un miler d’exemplars d’aquesta espècie. Es tracta d’un pla desenvolupat amb el suport de la Fundació Fauna i que s’alinea amb la Llei de Protecció Animal. Té com a principal objectiu garantir el benestar dels gats de carrer i fomentar una convivència harmònica entre totes les veïnes i veïns de la ciutat.

El pla es començarà a executar a principis del 2025 i consta de dues fases diferenciades. La primera fase, que corresponen al primer any d’implementació, permetrà definir tots els protocols necessaris per a la gestió de les colònies de gats, incloent-hi els procediments de captures, alimentació i control poblacional. També es manté actualitzat un mapa detallat de les ubicacions de les colònies de gats que cal gestionar i, finalment, s’informarà i s’explicarà el pla de gestió a la població i a les persones interessades a col·laborar en la seva execució, proporcionant-los formació i orientació.

De fet, la formació és un dels pilars d’aquest nou pla de gestió. L’Ajuntament ja va portar a terme una primera sessió formativa el febrer passat en la qual hi van assistir 22 persones. En la formació se’ls va dotar de coneixements sobre bones pràctiques en la gestió de colònies, aspectes relacionats amb la salut dels gats i mesures per minimitzar possibles inconvenients al veïnat. També, i abans de la implantació del pla, ja s’ha avançat en algunes de les accions, com ara la inspecció de les colònies de gats i la coordinació amb les persones alimentadores, fet que ha permès identificar i localitzar les poblacions urbanes dels felins.

En la segona fase, prevista per a finals del 2025 o principis del 2026, consistirà a explorar les alternatives per reubicar les colònies en aquells punts on la seva presència genera conflictes, establir refugis i àrees de menjador adaptades a les noves colònies, assegurant un entorn òptim per al benestar dels animals i els veïns i veïnes. I finalment, desenvolupar un espai dedicat a la recuperació i atenció dels gats, garantint una millor gestió sanitària i de salut per als animals atesos.

A Manresa, el projecte per instaurar colònies controlades d’aquests felins es va iniciar el 2005, en punts on s’havia detectat un nombre important de gats. Des de llavors, el nombre de punts on hi ha presència de gats i persones alimentadores ha augmentat notablement. Així, actualment, hi ha constància de l’existència d’un miler de gats de carrer, repartits en 77 localitzacions, entre les quals set colònies oficials i controlades (La Balconada, el Cementiri, Els Comtals, la zona de la FUB, La Guia, el Xup i Sant Pau) i 42 persones alimentadores. Aquestes xifres de població de gats fan que sigui necessari fer-ne un control, ja que es tracta d’una molt prolífica i en pocs anys la xifra d’exemplars pot incrementar-se exponencialment. En aquestes 77 localitzacions, s’ha aplicat el mètode Captura, Esterilització i Retorn a la Colòni a (CER). Aquest mètode s’aplica des del 2005, i pel que fa als darrers anys hi ha les següents xifres: el 2022 es van esterilitzar 370 gats, 367 el 2023 i enguany, fins al juliol, se n’han fet 225.

Més enllà d’aquests controls, la proliferació dels gats està molt vinculada a la seva alimentació. Quan aquesta pràctica, encara que es faci amb la millor de les intencions, es produeix de forma descontrolada, els felins deixen de dependre de la seva capacitat depredadora, fet que n’incrementa la proliferació i això pot acabar comportant diferents problemes. Entre ells, problemes sanitaris per als mateixos animals que formen part de la colònia, ja sigui per una falta d’alimentació correcta o una climatologia adversa. A més, hi ha un impacte ambiental en l’entorn, en funció de les dimensions de la colònia, així com també una deterioració de les condicions de salubritat de l’espai, amb males olors, brutícia o dejeccions dels animals, presència de plagues associades, risc per a la salut en ubic acions concretes, com per exemple zones de terra d’espais infantils, i molèsties per soroll i baralles entre els animals, especialment en èpoques de zel.

Per tots aquests motius, l’objectiu general del Pla Municipal de Gestió Ètica de Colònies de Gats Comunitaris és el benestar d’aquests animals al municipi per a facilitar la convivència amb la ciutadania i la prevenció de problemes de salut públic i animal.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Cambrils es manifesta contra totes les formes de violència masclista

Notícia següent

Nadal 2024 a Molins de Rei: horaris i activitats programades

Notícies relacionades