Dimecres, 24 de juliol de 2024
És notícia

Francesc Xavier Massó Pérez nou director del projecte de la Fàbrica Nova

Avatar photo

Es tracta d’una figura de nova creació, que tindrà l’encàrrec de liderar el projecte que ha de convertir l’antic complex fabril de la Fàbrica Nova en un gran espai basat en el coneixement, la tecnologia, l’empresa, la ciutat i el territori

L’Ajuntament de Manresa i la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC) han acordat la creació de la figura de director del projecte de la Fàbrica Nova, que recau en Francesc Xavier Massó Pérez, gerent de la UPC del 2018 al 2022.  Així ho han anunciat aquest matí l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, i el rector de la UPC, Daniel Crespo Artiaga, els quals han subratllat que es tracta d’una figura clau per fer avançar un projecte estratègic per a la ciutat i per al país, que ha de convertir l’antic complex fabril de la Fàbrica Nova en un gran espai basat en el coneixement, la tecnologia, l’empresa i el territori. El nomenament de Xavier Massó haurà de ser ratificat pel Consell de Govern i el Consell Social de la UPC.

Francesc Xavier Massó Pérez és llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i màster en Gestió de la Qualitat en l’Empresa per la Fundació Politècnica de Catalunya i l’European Foundation for Quality Management (EFQM), i postgraduat en Auditoria Pública per l’Escola d’Administració Pública de Catalunya – Universitat de Barcelona (UB).

Va iniciar la seva trajectòria professional en l’àmbit privat i, a partir del 1992, va passar a treballar a la UPC fins a l’actualitat, formant part del col·lectiu de PAS, on ha desenvolupat diverses funcions de responsabilitat en el camp de la gestió: ha estat gerent de la UPC (des del gener del 2018 fins a l’octubre del 2022); director d’Economia i Serveis; cap de Servei del Control de Gestió i, anteriorment, responsable de tercer cicle, adjunt a Gerència per als campus Diagonal Nord de Barcelona i de Terrassa, entre d’altres. Ha estat també gerent de l’Institut Barcelona d’Estudis Internacionals (2008-2009). Dins de les seves responsabilitats destacades hi ha la de la conceptualització i viabilitat del projecte del Campus Diagonal-Besòs de la UPC.

Així mateix, ha estat ponent tècnic en diversos comitès de l’ANECA en els processos de certificacions de programes de doctorat i acreditació de titulacions i a l’AQU en els processos d’avaluació de titulacions.

Massó liderarà el desplegament del projecte, gestionarà el pressupost i dirigirà un equip que s’anirà conformant a mesura que el projecte vagi creixent. Els propers passos aniran encaminats a la definició del programa funcional, a l’ordenació de les edificacions i espais lliures, a la concreció dels usos dels espais, al desenvolupament dels projectes arquitectònics i d’execució d’obres, a la definició del model de governança i a la formalització dels acords amb totes les entitats i institucions que participaran en el projecte.

L’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, ha recordat que des que es va anunciar la compra del recinte industrial, a finals del 2021, “s’han fet molts passos per transformar la Fàbrica Nova: hem materialitzat la compra, hem arribat a un acord amb la UPC, hem donat a conèixer el projecte i estem treballant el finançament: ja tenim gairebé el 50% dels 40 milions” necessaris. En aquesta línia, ha assegurat que la nova figura de director del projecte és “una peça fonamental” per continuar fent passos endavant: “necessitàvem algú que pensi en la Fàbrica Nova les 24 hores del dia”. De Massó, ha subratllat la seva expertesa i el fet que es tracta d’una persona que ja coneix el projecte, la universitat, la ciutat i els agents i entitats que es preveu que se sumin a la iniciativa.

Al seu torn, el rector de la UPC, Daniel Crespo, ha afirmat que “Fàbrica Nova pren un nou impuls amb la figura del director, una persona amb experiència amb la creació de nous campus universitaris estretament lligats a teixits de ciutats. Aquest és un projecte que ha de ser capaç no només d’aconseguir els grans objectius que ens marquem, sinó de teixir hàbilment les complicitats per dur-los a terme”.

Per la seva banda, Xavier Massó ha assegurat que “vinc a sumar a un projecte diferent, per a la ciutadania. Un espai de coneixement que es fa amb la UPC. És un repte gran, consensuat entre tots, que ajudarà a canviar els pols i contribuirà a feminitzar les enginyeries”.

Fàbrica Nova, un centre de coneixement, tecnologia i empresa

El projecte que posen sobre la taula l’Ajuntament de Manresa i la UPC té com a objectiu convertir l’antiga Fàbrica Bertrand Serra –coneguda com a Fàbrica Nova– i el seu entorn en un pol de coneixement i de la nova economia, de concentració de tecnologia per atraure i retenir talent. Un nou centre universitari que incorpori un itinerari formatiu complet, desenvolupant també activitat de recerca i de transferència de coneixement.

La iniciativa ha de contribuir a la regeneració urbana, social i econòmica de Manresa, de la Catalunya Central i del país. Serà un espai de creació de noves empreses i de serveis avançats per a les ja existents. I, tot plegat, impulsat des de la iniciativa pública.

A finals del 2021, l’Ajuntament de Manresa va anunciar la compra de les propietats, per un valor de 12,3 milions d’euros. Des d’aleshores, s’està treballant en la cerca del finançament necessari per tirar endavant el projecte. El pressupost previst per a la primera fase és de 41 milions d’euros, xifra que inclou l’adquisició del sòl i de l’edifici patrimonial (els 12,3 milions aportats per l’Ajuntament), la rehabilitació de la Fàbrica Nova i la seva posada en servei (valorada en 25 milions) i la construcció d’un edifici annex (3 milions).

Dins els Pressupostos Generals de l’Estat per a aquest 2023 ja hi ha prevista una partida de 10 milions d’euros per a la Fàbrica Nova. També s’ha demanat finançament a la Generalitat i als fons europeus Next Generation.

En paral·lel, la fase de rehabilitació de la nau ja s’ha posat en marxa. En aquests moments, s’està desenvolupant el procés per escollir l’equip d’arquitectes que redactarà el projecte de façanes i cobertes. És previst que la contractació definitiva es pugui realitzar abans del març. A partir de la data d’adjudicació, l’estudi guanyador tindrà cinc mesos per redactar el projecte.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

four × one =

Notícia anterior

Agustí Filomeno, nou cap de Gabinet de Presidència i Relacions Institucionals del Port de Barcelona

Notícia següent

Arriben els actes més tradicionals de la Festa Major de Ribes

Notícies relacionades