Manresa acull una exposició de dibuixos i aquarel·les de Manel Gómez

Es tracta de la primera exposició de dibuixos de l’autor manresà de 47 anys

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Dins la línia expositiva amateur dels centres cívics de Manresa, el Centre Selves i Carner inaugurarà aquest divendres, 21 d’octubre, l’exposició “Hores de vol”, de Manel Gómez València, que es podrà visitar fins al 4 de novembre.

Es tracta de la primera exposició de dibuixos de l’autor, manresà de 47 anys i resident a Barcelona.

 

Exposició de Manel Gómez

Manel Gómez va rebre classes de dibuix de petit amb el paisatgista manresà Estanislau Vilajosana. Ja d’adult, ha realitzat dos cursos a l’Escola Massana de Barcelona, d’Urban Sketching i d’Il·lustració.

A la mostra, hi exposa dibuixos elaborats els darrers mesos, sobretot durant les vacances i fets in situ.  Són dibuixos imperfectes i de traç ràpid, esbossos, sketchos, espontanis i, més enllà de l’observació prèvia, gens reposats. Tenen un format petit i una tècnica agraïda, l’aquarel·la i el llapis de color.

A part dels dibuixos, majoritàriament paisatges, i per tal de fer-se una idea de la tècnica de l’Sketching, s’exposaran llibretes de l’autor de temàtiques ben variades. L’exposició s’inaugura divendres a les 18.30 h i es podrà visitar de dilluns a divendres, de 16 h a 21 h.

 

Exposició República i escola a Manresa 1931-39

D’altra banda, dins la línia divulgativa dels centres cívics, fins al 4 de novembre es podrà veure al Casal de les Escodines l’exposició “República i escola a Manresa (1931-39)”, de dilluns a divendres, en horari de 9 h a 14 h i de 16 h a 20.30 h, i de 9 h a 14 h els dissabtes.

Es tracta d’una mostra de l’obra educativa del govern de la República a Manresa, el moviment de renovació pedagògica que a significar, la construcció del Grup Escolar Renaixença i el compromís dels seus mestres.

L’educació va ser una de les grans prioritats del nou règim democràtic republicà, ja que era un instrument bàsic de cara a la cohesió social i la modernització del país.

Es va invertir decididament a favor d’un ensenyament públic, a l’abast de tothom, en contraposició a la tradicional deixadesa del règim monàrquic anterior.

L’exposició es va realitzar amb motiu dels actes de la celebració del 90è aniversari de la proclamació de la República.

Es va poder visitar a l’Escola La Renaixença durant la Festa Major 2021, al refugi antiaeri ubicat sota l’escola, dins les Jornades Europees del Patrimoni (octubre 2021) i, el setembre de 2022, al Centre Cívic Selves i Carner.

És una producció de l’Associació Memòria i Història de Manresa amb la col·laboració de l’Arxiu Comarcal del Bages, Museu de Manresa, Diputació de Barcelona, Direcció General de Memòria Democràtica de la Generalitat de Catalunya i Memorial Democràtic.