Manresa demana participació ciutadana per a revitalitzar el centre històric

S’iniciarà el poper 19 de setembre amb un acte obert

L’Ajuntament de Manresa ha presentat aquest dimecres al matí el procés participatiu del Pla Integral de Revitalització del Centre Històric (PIRCH), que s’iniciarà el poper 19 de setembre amb un acte obert a la ciutadania, on es presentaran els detalls del Pla. Així ho ha explicat l’alcalde, Marc Aloy Guàrdia, en una compareixença en la qual ha estat acompanyat pel regidor del Centre Històric, Josep Maria Fius Rubí, i la regidora de Recursos Humans i Govern Obert, Montserrat Clotet Masana.

Potenciar l’habitatge, vetllar per les persones i impulsar el comerç i l’activitat econòmica, que es complementen amb la millora de la mobilitat sostenible, de l’espai públic i dels equipaments. Aquests són precisament els sis eixos en què s’estructura el Pla, que inclou 14 objectius estratègics que es desenvolupen en 23 objectius operatius i es concreten en 86 actuacions, totes elles alineades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) I l’Agenda 2030.

La proposta de Pla Integral de Revitalització del Centre Històric (PIRCH), que es presentarà el 19 de setembre per compartir-la amb la ciutadania, és fruit d’un procés iniciat per la regidoria del Centre Històric que, a nivell municipal, ha comptat amb la participació política i tècnica de totes les regidories de l’Ajuntament, així com dels grups de l’oposició. A més a més, també hi han intervingut altres agents implicats com entitats, comerços, veïns i associacions del Centre Històric.

El PIRCH recull el testimoni dels diferents programes i actuacions municipals que han tingut lloc les últimes dues dècades al Centre Històric. El darrer Pla Integral va estar vigent entre el 2001 i el 2011 i posteriorment s’han succeït plans i programes de millora que van culminar, el 2016, amb la creació de la figura del Comissionat del Centre Històric i, el 2019, amb la inclusió al govern de la primera regidoria dedicada a aquest àmbit de la ciutat.

Cal destacar que elements com la nova seu de la Generalitat, la nova Comissaria Mixta de Proximitat, el projectes de la Fàbrica Nova i de l’Anònima, el Patrimoni Ignasià –especialment aquest any 2022– o el futur Museu del Barroc, entre d’altres, han d’ajudar a potenciar aquesta revitalització del Centre Històric.

El PIRCH és un dels compromisos recollits al Pla d’Acció Municipal (PAM) 2019-2023 i es pretén que és converteixi en un pla estratègic i un full de ruta que marqui el camí que ha de seguir el Centre Històric els pròxims anys.

Un full de ruta que es preveu que es nodreixi tant del pressupost municipal, amb la inclusió progressiva de les actuacions previstes cada any en els exercicis successius –des del 2023 fins al 2030– com de la possible arribada de fons europeus o d’altres administracions. La idea és que el Pla ofereixi un marc estratègic que permeti a l’Ajuntament de Manresa participar en millors condicions en les convocatòries d’ajudes que es puguin plantejar els pròxims anys.

La previsió és que el Pla sigui una eina viva i que permeti fer front als reptes que es plantegin en cada moment. Per això, a banda del procés participatiu que properament es posarà en marxa, es farà un seguiment de la seva evolució a partir de la creació d’indicadors i de la definició de cada una de les actuacions. Tot plegat es podrà consultar a través d’una web –molt semblant a la que existeix actualment del PAM– en la que també s’hi està treballant.

Calendari del procés participatiu

La proposta inicial del Pla Integral de Revitalizació del Centre Històric (PIRCH) se sotmetrà a un procés de participació ciutadana que s’iniciarà el 19 de setembre amb la presentació del Pla en una sessió oberta a tota la ciutadania, que tindrà lloc a les 19 h a la Sala Gòtica de Sant Andreu Salut (carrer del Remei de Dalt, 3).