Dissabte, 20 de juliol de 2024
És notícia

Manresa comença dimarts les obres de remodelació del Parc Vila Closes

Avatar photo

L’Ajuntament de Manresa iniciarà aquest dimarts 29 d’agost, just després de la Festa Major, les obres de remodelació del Parc Vila Closes, el principal espai de lleure del barri de Saldes – Plaça Catalunya, dedicat al pintor manresà Josep Vila Closes. Els treballs tenen un cost de 245.967,76 euros i es preveu que s’enllesteixin en dos mesos.

El projecte que es durà a terme es va consensuar amb la Comissió Ciutadana del Parc Vila Closes i inclou els compromisos adquirits el 2011 que faltaven per executar, consistents en la retirada de les estructures centrals d’acer. D’acord amb els veïns i veïnes, es retiraran tres de les quatre cares de cada estructura, i se’n mantindrà una, amb la voluntat de no perdre la vegetació que actualment tenen. Amb la mateixa idea, es mantenen les pèrgoles d’accés interiors, cobertes de plantes. Pel que fa a l’enllumenat, ara vinculat a les estructures, es retirarà i es farà tot de nou a la part pavimentada.

A més a més d’aquestes actuacions, ja pactades el 2011, el projecte n’incorpora de noves. Així, es millorarà el paviment amb una base de formigó nova, amb la finalitat que aquest material tingui un millor comportament davant l’acció de les arrels dels arbres. Per tal de guanyar verdor, també es faran noves zones de gespa als espais on hi havia hagut llambordes, i que ara són sorrals, i es plantaran una vintena d’arbres. Així mateix, i per procurar-ne un bon manteniment, s’instal·larà un sistema de reg nou. I també es millorarà el mobiliari en mal estat. La proposta d’actuació afecta una superfície de 2.461,70 metres quadrats.

 

Actuacions de millora aprovades pel veïnat en referèndum

L’actuació forma part de l’acord subscrit el 2011 entre l’Ajuntament de Manresa i la Comissió Ciutadana del Parc Vila Closes per donar resposta a les queixes veïnals sobre l’espai, a través del qual es va encarregar un projecte de millores que va ser ratificat pel veïnat en referèndum l’octubre de 2012, en una consulta on la majoria de veïns i veïnes van votar a favor d’executar les millores al parc, per fases i tenint en compte la disponibilitat pressupostària.

La proposta de millora, elaborada per l’arquitecte Jordi Garcia Vilaplana, preveia un total de 15 intervencions, que es van anar executant per fases. L’agost del 2013 es va retirar l’estructura metàl·lica més propera a la llar d’infants L’Espurna i es van col·locar baranes per millorar la seguretat. El 2014 es va canviar la barana de l’avinguda de Tudela, es va col·locar una nova escala d’accés al xamfrà sud-est, es va substituir el paviment de llambordes a l’avinguda Tudela i es van plantar arbres.

El 2016 es va fer la substitució de sis arbres que no havien arrelat i es va reparar la xarxa de reg a la vorera de l’avinguda Tudela. I el 2019 es va instal·lar una nova zona de joc infantil al parc i es va millorar el paviment de llambordes. Amb aquestes actuacions, s’havia donat compliment als compromisos previstos a excepció del desmuntatge de les estructures cent rals, que finalment es retiraran ara.

 

Josep Vila Closes, un gran artista i molt estimat al barri

Josep Vila i Closes fou un pintor nascut a Manresa (1921-2005). Va fer nombroses exposicions tant a la seva ciutat, Manresa, com a Catalunya i a l’estat espanyol. Va obtenir infinitat de premis amb els seus paisatges i les seves marines, plenes de llum i color. La seva és una pintura fortament arrelada a la terra, com la seva actitud cívica i patriòtica, que en els darrers anys li va ser reconeguda amb la concessió de la Medalla d’Or de la Ciutat de Manresa (2001), el premi Oleguer Bisbal (1999) i el premi Bages de Cultura (2003).

Va ser un pintor molt popular i compromès de ple amb el “seu” barri (Saldes – Plaça Catalunya), que estimava profundament. De manera pòstuma, el 2008, l’Associació de Veïns i Veïnes va recollir més de mil signatures perquè el nou parc del barri portés el nom de “Parc pintor Vila Closes”. Es va inaugurar el dissabte 17 d’octubre de 2009.

En el desè aniversari de la mort de Josep Vila Closes, el 25 d’abril del 2015, es va inaugurar una escultura en memòria seva. L’escultura —creada pel manresà Ramon Oms— està situada a la cruïlla de l’avinguda de Tudela i del carrer de Miquel Martí i Pol, molt a prop d’on vivia Vila Closes.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

20 + 10 =

Notícia anterior

Una dona queda atrapada a casa seva a Blanes en incendiar-se la cuina

Notícia següent

Les obres a la carretera de Santpedor a Manresa es faran dimecres 30 d’agost

Notícies relacionades