L’Ajuntament de Manresa vol desmentir categòricament, mitjançant aquest comunicat, la informació donada pel diari Regió7. El diari assegura en l’edició d’avui que les obres d’enderroc per construir la nova seu de la Generalitat de Catalunya han afectat “un bon tram de la filada superior” de la muralla medieval —coneguda com a muralla d’en Jaffa—, ubicada entre els carrers Galceran Andreu i Codinella. També diu que “al mur medieval hi falten carreus” a conseqüència de les obres i que l’empresa responsable de l’enderroc “ho ha tapat amb formigó”.
La informació donada per Regió7 no s’ajusta a la realitat. Els carreus que el diari afirma que falten ja no hi eren abans de les obres. Pel que fa al formigó que s’afirma que l’empresa ha tapat, la informació també és falsa. Tal com es pot veure a les imatges que acompanyen el comunicat, el formigó ja hi era abans de les obres. En concret, forma part del carrer Codinella, en el seu tram que puja cap a la Seu de Manresa. Sobre del formigó, hi havia la barana, tal com s’observa també en les imatges. L’estat de la muralla i del carrer, amb la solera de formigó i la barana metàl·lica, existeix des de la darrera reforma feta al carrer, feta fa anys.
L’Ajuntament lamenta la publicació, que no inclou cap font oficial ni recull la visió de cap expert en patrimoni, com hauria estat convenient. Per aquest motiu, demana una rectificació.
L’Ajuntament de Manresa recorda que darrera de qualsevol obra hi ha empreses, en aquest cas especialitzades, que han estat contractades per desenvolupar els treballs. En aquest sentit, el consistori fa notar que ha rebut el malestar de l’empresa que està executant els enderrocs i de l’empresa que està fent el seguiment arqueològic de l’obra per la notícia publicada avui. Les empreses entenen que la informació donada els pot causar un perjudici professional i, en aquest sentit, demanen també una rectificació al diari i deixen la porta oberta a emprendre accions legals.
La notícia que les obres per a la construcció de la nova seu de la Generalitat podien haver afectat part del mur medieval la va oferir Regió7 en la seva edició de paper del 2 de juny, recollint la preocupació del Centre d’Estudis del Bages i dels Amics de l’Art Romànic pel fet que part de la runa de l’enderroc s’havia dipositat sobre la muralla. En aquells moments, tant la Generalitat de Catalunya com l’Ajuntament de Manresa van informar que, en principi, la possible afectació sobre el mur semblava mínima, però que en tot cas el seguiment arqueològic que s’estava fent de les obres determinaria l’afectació real un cop retirada la runa. Ahir dijous 8 de juny els operaris, amb el seguiment dels arqueòlegs, van acabar de retirar la runa sobre el mur i ja es va copsar que no hi havia afectació. Amb tot, Generalitat i Ajuntament estaven a l’e spera de rebre l’informe tècnic final per tal de poder informar amb pulcritud i arguments dels experts a la premsa. La sorpresa de les institucions i de les empreses involucrades ha estat la informació que s’han trobat avui a Regió7.