Manresa arrenca la campanya d’esporga d’hivern

La Unitat de Parc i Jardins fa esporgues de manteniment tot l’any, si bé durant l’època que els arbres fan parada hivernal és quan fa les podes més intenses i importants.

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Manresa ha iniciat aquest dilluns, 30 de novembre, la campanya d’hivern d’esporga 2020-21, que es desenvoluparà durant els tres mesos vinents a tots els barris de la ciutat i que enguany afectarà 1.325 arbres, 1.080 dels quals seran realitzats amb serveis externs i la resta per la brigada municipal.

 

Estudis realitzats durant els darrers anys demostren que els arbres de port gran, deixant-los créixer per tal que assoleixin el seu port natural, són els que ens aporten més beneficiambientals i socials a les persones. Tanmateix, els arbres a la ciutat han de conviure amb els elements que els envolten i la ciutadania, i forma part del seu manteniment la realització de les esporgues necessàries.

La Unitat de Parcs i Jardins ha començat a canviar des de fa uns anys la manera de gestionar l’esporga essent més respectuosa amb la biologia de l’arbre, en la mesura que és possible atesos els factors que impossibiliten el seu creixement (senyalització, façanes, il·luminació, espècies amb fruits que causen molta molèstia, arbres amb problemes sanitaris, etc.). Aquesta gestió respectuosa de l’esporga sí que és més visible en l’arbrat dels parcs i espais verds on tenen més espai per desenvolupar-se.

L’Ajuntament fa esporgues de manteniment durant tot l’any, si bé és durant l’època en la que els arbres fan parada hivernal quan cal realitzar les podes més importants.

L’actuació s’inicia al tram de Crist Rei a plaça Espanya

Si bé els darrers quinze dies ja s’ha fet alguna actuació menor a diferents parcs i jardins, la poda més intensa i de major activitat ha començat avui al Passeig de Pere III, al tram situat entre Crist Rei i plaça Espanya. Després es preveu fer el tram de Crist Rei fins a la Muralla i, finalment, es farà el tram des de la plaça Bonavista fins a la plaça Espanya.

Els plàtans (Platanus x hispanica) del Passeig tenen un alt valor patrimonial, però en alguns exemplars la seva salut  requereix una freqüent atenció. En les darreres inspeccions realitzades s’han vist branques seques i/o que presenten risc de trencament i caiguda. Donada la seva ubicació cal realitzar una esporga de seguretat per retirar aquestes branques.

Podes de manteniment a diversos punts i espècies de la ciutat

Altres esporgues que també seran visibles són al carrer Sallent (Polígon Industrial EIs Dolors), en els vials més transitats per camions del Polígon Industrial de Bufalvent (carrers Miquel Servet, Edison, carretera del Pont Vilomara i Narcís Monturiol), i als carrers Domènech i Montaner i Puig i Cadafalch de Cal Gravat. En aquest cas també són plàtans tots els arbres. Als polígons l’esporga es fa per la necessitat de repujar els arbres en alguns punts on toquen els vehicles alts, i reduir capçades on tapen la senyalització. A Cal Gravat, la proximitat amb els habitatges fa que hi hagi una demanda per part del veïnat a causa de les molèsties que els ocasiona aquesta espècie.

Com cada any també es realitzaran les esporgues de les moreres de l’espècie Morus alba dels carrers Pau Picasso, Ildefons Cerdà, Joan Fuster i Camí Vell de Santpedor, i les que hi ha en diferents espais del barri del Xup i de la Font dels Capellans. Aquesta espècie ocasionaria moltes molèsties degudes al seu fruit. Per aquest motiu, s’han d’esporgar amb un tipus d’esporga anomenat brocada i que consisteix en eliminar totes les branques. Si no es fes anualment, fructificarien i els fruits caurien a terra, creant problemes de brutícia, possibles patinades, insectes, etc.

S’esporgaran els pollancres (Populus canadiensis)  i àlbers de les escoles Serra i Hunter i la Flama. Aquestes espècies d’arbres es fan amb una freqüència com a mínim bianual per minimitzar la fructificació que també causa molèsties.

I també es preveu fer l’esporga de manteniment als til·lers (Tilia cordata) de la plaça 8 de Març i carrer Pintor Bassiana, als negundos (Acer negundo) del Parc de la Mineta, les catalpes (Catalpa bignonioides) del carrer  de la Menta als Comtals, les mèlies (Melia azederach) del carrer Mossèn Jacint Verdaguer i carrer Joan XIII, les koelreutèries (Koelreuteria paniculata) dels carrers  Amadeu Vives, Joana Herms i Lluís Millet, i diferents espècies d’arbrat al barri de la Balconada, entre altres.

Durant el 2020 ja s’han esporgat 1.190 arbres

A més a més, durant aquest any 2020, des del gener fins a novembre, la brigada municipal de Parcs i Jardins ha realitzat l’esporga d’unes 800 unitats, la majoria d’elles atenent les incidències habituals de la convivència dels arbres i la resta d’elements de la ciutat, relacionades amb la proximitat a façanes, mala visibilitat de la senyalització viària, mala il·luminació dels fanals…i  també a causa d’altres incidències provocades per la meteorologia (trencament de branques a causa de pluges continuades o el vent).

I durant la primavera i l’estiu també l’Ajuntament va contractar algunes esporgues que requerien mitjans dels quals la brigada municipal no disposa, algunes amb tècniques de grimpada i plataformes elevadores de molta alçada. Es van realitzar-se 390 unitats, al Passeig del Riu, al parc situat al costat de la Carpa del Riu, a les Muralles de Sant Francesc, plaça Sant Domènec i carrer del Carme, i al parc infantil del barri de Sant Pau.