Llums de Nadal reciclats a Manresa per lluitar contra l’exclusió social de joves

El 24 de novembre es farà l’encesa oficial dels llums de Nadal a Manresa. Tota la ciutat, i especialment els carrers i places del centre i el nucli antic, quedaran ben il·luminats, però hi ha un punt on els llums de Nadal seran ben especials. Es tracta del carrer Sant Andreu, on joves de diverses edats participen durant dos mesos en uns tallers que es fan dos cops per setmana amb l’objectiu de crear uns llums de Nadal reciclats i sostenibles a partir de materials en desús.

Es tracta de la segona edició del projecte ‘Llums a l’ombra’, impulsat per les cooperatives manresanes Cultura del Bé Comú i la Codornella, que comparteixen espai de treball al carrer Sant Andreu.

Maria Ribot, integrant de la cooperativa Cultura del Bé Comú, explica que la idea del projecte va néixer arran de la pandèmia de la covid-19. “Compartim un espai de treball al centre històric i veiem que hi havia molts joves en situació d’aïllament, de vulnerabilitat i de desconnexió”, exposa. Davant d’això, van decidir unir l’experiència de les dues cooperatives —una dedicada a la consultoria cultural i l’altra a l’enginyeria—, per crear un projecte que servís, sobretot, “per crear vincles socials entre els joves i també cap a la ciutat i cap a l’entorn més immediat, que és el barri”.

“Al final la creació dels llums de Nadal és l’excusa”, apunta Ribot. A banda de la creació de vincles entre ells i amb el seu entorn més immediat, els tallers també els aporten coneixements en electrònica i electricitat i també hi ha un component creatiu. De fet, són els mateixos joves els que dissenyen i creen tot el muntatge dels llums de Nadal.

 

“Arribar a un país nou i no conèixer ningú és esgotador”

La Camila i en Felipe són dos joves colombians de 21 anys que van arribar fa poc més d’un any a Manresa. Tots dos van participar en la primera edició de ‘Llums a l’ombra’ i enguany han decidit repetir l’experiència.

“L’any passat m’hi vaig apuntar perquè volia conèixer gent d’altres cultures i aquest és un espai molt lliure i amb un ambient molt acollidor”, explica la Camila, que també diu que l’ha ajudat a aprendre coneixements en matèria d’electricitat.

La Camila diu que arribar d’un altre país i no conèixer ningú és “esgotador” i valora que aquest espai l’hagi ajudat a relacionar-se. De la mateixa opinió és en Felipe —cosí de la Camila—, que diu que participar en els tallers també l’han ajudat a practicar el català.

 

Els visitants podran parlar amb la “consciència” del carrer Sant Andreu

Si bé l’any passat es va voler simular l’arribada d’aigua amb les molles de matalassos antics, enguany s’ha decidit crear unes estructures amb marcs de finestres antics en què s’hi han col·locat tires de llums led. La peculiaritat, però, és que  se li ha donat “una volta més” en l’àmbit tecnològic i se li ha aplicat Intel·ligència Artificial. Aleix Badia, de la cooperativa la Codornella, explica que a cada punta del carrer Sant Andreu hi col·locaran uns codis QR que es podran escanejar amb el mòbil. Un cop escanejats, els visitants accediran a una aplicació i podran fer preguntes al carrer.

“Què vol dir fer preguntes al carrer?”, es pregunta Badia, tot responent que significa que “el visitant podrà parlar de forma conceptual amb el que considerem que pot ser la consciència del carrer Sant Andreu”. A través de la Intel·ligència Artificial, els enginyers de la Codornella han programat el software perquè aquest pugui respondre tota mena de preguntes amb un ‘sí’ o un ‘no’. En funció de quina sigui la resposta, els llums faran un efecte lluminós diferent. Si la resposta és un ‘sí’  faran dos flaixos curts i, en canvi, si la resposta és ‘no’ faran un flaix de llum llarg.

 

Un centre de recuperació d’aparells obert tot l’any

Arran de la iniciativa de ‘Llums a l’ombra’ d’ara fa un any, les dues cooperatives manresanes van veure interessant muntar una activitat durant tot l’any. A partir d’aquí va néixer la idea del centre de recuperació d’aparells, que es va posar en marxa el mes de maig passat i on ja s’han reciclat més de 150 quilos de residus d’aparells elèctrics i electrònics.

Al mateix local del carrer Sant Andreu on es fan els llums de Nadal, tots els dimecres a la tarda diversos voluntaris ajuden a tots aquells veïns que vulguin reparar aparells espatllats, des de màquines de cosir, despertadors o robots de cuina.

Mendo

Missatges recents

VÍDEO | La furgoneta de VOX que es passeja per Tarragona: “Vuelo de Garriga Airlines con destino Jovenlandia”

La campanya electoral per a les eleccions del 12-M encara la recta final. El de…

19 minuts fa

Interior signa el contracte per instal·lar 575 sensors de risc químic a l’entorn petroquímic de Tarragona

El Departament d'Interior ha signat per un import d'1,8 milions d'euros el contracte amb l'empresa…

20 minuts fa

El motorista ferit a la Imperial Tàrraco és Mario García, president del PP de Tarragona

El president del PP de Tarragona i portaveu a l'Ajuntament de Salou, Mario García, és…

22 minuts fa

300 alumnes de Sant Pere de Ribes tanquen amb un concert el Projecte Cordes

300 nens i nenes de 4t de primària de les escoles públiques de Sant Pere…

26 minuts fa

Mor un bebè després que la mare, de 16 anys, donés a llum a casa seva

La Policia investiga la mort d'un nadó després que la seva mare, una noia de…

33 minuts fa

Desarticulen a Tarragona un grup organitzat que robava en domicilis i casinos

La Guàrdia Civil ha desarticulat un grup organitzat, amb base al Camp de Tarragona, que…

37 minuts fa

Esta web utiliza cookies.