El Josep va patir un atac de cor ara fa un mes. És de Sant Llorenç de Morunys (Solsonès) i hauria de baixar sovint a l’hospital de Manresa per fer la rehabilitació cardíaca. Més d’una hora de desplaçament tan d’anada com de tornada, que ara evita fer gràcies a una aplicació pionera. El sistema, que està en fase de prova, permet al pacient fer exercicis des de qualsevol lloc i el fisioterapeuta, des de l’hospital, els pot controlar. Tots dos es poden comunicar a través d’un xat i fer tot el seguiment. Però no només això, l’aplicació li recorda la medicació, les visites i, fins i tot, li dona consells de salut. “Així em sento segur perquè és com si tingués el metge aquí i evito hores de cotxe”, explica.
L’aplicació, anomenada ‘Crono 360’ i dissenyada per Eurecat, s’ha començat a implantar en fase de prova amb pacients crònics amb problemes de salut mental i també amb persones en procés de rehabilitació cardíaca atesos a l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa.
L’objectiu, segons explica Núria Santaularia, fisioterapeuta d’Althaia, és millorar la qualitat de vida de les persones amb dependència i amb malalties cròniques. Una necessitat, assegura, tenint en compte la realitat demogràfica i l’índex d’envelliment de la comarca del Bages. “Aquesta aplicació permet adaptar-nos a les necessitats del pacient en el sentit que és ell qui decideix quan li va millor fer els exercicis. Per tant, guanyen en qualitat de vida”, subratlla.
“És com tenir un entrenador personal”
El Josep és un dels primers pacients a utilitzar l’aplicació. Cada dia ha de fer exercicis de rehabilitació cardíaca i, quan ho fa, sempre porta a sobre el rellotge que permet a l’hospital monitoritzar els exercicis. “L’aplicació és molt fàcil de fer anar i sempre la tinc en funcionament. És com tenir un entrenador personal tota l’estona”, explica.
De moment, l’aplicació s’ha posat en marxa amb 33 pacients per tal d’avaluar la usabilitat, tant per part de professionals com de pacients, i determinar si la interacció és fàcil, còmoda i intuïtiva. També s’avaluarà la satisfacció de les persones que l’hagin utilitzat. A partir d’aquí, explica Santaularia, caldrà buscar finançament per posar-la en marxa.
La tecnologia, un aliat en medicina
El Centre Tecnològic de Catalunya, EURECAT, és qui ha dissenyat l’aplicació. El cap de la línia d’investigació, David Marí, subratlla que ara s’està “en un moment d’explosió de les tecnologies basades en intel·ligència artificial i tindran un impacte molt positiu en l’àmbit de la salut. “El que pretenem és veure com aquestes tecnologies ens poden ajudar en l’atenció dels pacients”, subratlla.
Una persona ha mort i set més han resultat ferides en un accident a l'AP-7 a Vilablareix (Gironès), segons el…
Amb l’arribada de la Setmana Santa els aparadors de les pastisseries s’omplen de xocolata i creativitat gràcies a les Mones…
Un centenar de persones s'han concentrat aquest diumenge a Calafell per fer un minut de silenci i condemnar el feminicidi…
Els Mossos d'Esquadra han arrestat a Martorell (Baix Llobregat), un home amb una ordre internacional de detenció per quatre agressions…
La pedregada d'aquest dissabte ha ocasionat danys de diversa consideració en unes 50.000 hectàrees de cultius de la plana de…
L'Ajuntament de Barcelona ha col·locat deu papereres amb compactació a la zona de la Sagrada Família. Aquestes peces de mobiliari…
Esta web utiliza cookies.