L’Ajuntament de Manresa es personarà com a acusació popular en el procediment pels aldarulls del cap de setmana

Les persones identificades en la baralla multitudinària són menors d'edat, escolaritzats a la ciutat i molt joves

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

El govern municipal de Manresa ha anunciat aquest dilluns que es personarà com a acusació popular en el cas de la baralla multitudinària que ha tingut lloc aquest cap de setmana i en la destrossa dels vidres de sis autocars. L’alcalde, Marc Aloy, ha dit que les investigacions estan obertes i que, a hores d’ara, no es poden relacionar els dos episodis. Aloy sí que ha avançat que els participants en la baralla són “menors d’edat, molt joves, escolaritzats a la ciutat”. L’alcalde també ha explicat que el consistori “arribarà fins al final” per esclarir els fets i ha deixat clar que el govern té “tolerància zero amb la delinqüència i l’incivisme”. Assegura que s’ha reforçat la presència policial al centre i que convocaran la Taula de Seguretat.

Dissabte a la tarda va haver-hi una baralla multitudinària a Manresa en què un grup de joves es van enfrontar en ple carrer al Passeig Pere III i es van llançar entre ells cadires i taules d’alguns bars de la zona. Molts dels clients van haver de sortir corrent. L’endemà diumenge, un grup de joves encaputxats va apedregar els vidres de, com a mínim, sis autocars que hi havia aparcats a l’estació de busos de Manresa.

 

Aquest dilluns, l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, ha volgut comparèixer públicament per lamentar els dos episodis: “Són uns fets lamentables i que ens avergonyeixen. No podem permetre que hi hagi ciutadans que estiguin una tarda de dissabte fent un cafè a un terrassa i s’hagin d’aixecar i córrer perquè hi ha una baralla campal on volen taules i cadires”.

Aloy ha dit que hi ha una investigació oberta per esclarir les causes dels dos episodis i ha avançat que, a hores d’ara, no es pot determinar si els dos fets estan relacionats entre ells. L’alcalde ha avançat que, un cop hagin recopilat tota la informació, l’Ajuntament “es personarà directament” en les causes que hi hagi obertes perquè “es depurin responsabilitats“. Amb tot, sobre els fets de dissabte, Aloy ha recordat que es tracta d’una “baralla entre joves” en què “no va haver-hi ferits”.

 

El batlle sí que ha explicat que tots els identificats en la baralla multitudinària de dissabte -no ha volgut detallar la xifra d’identificats- són “menors d’edat, molt joves” i la majoria d’ells “estan escolaritzats a la ciutat”. “Ens preocupa que siguin joves escolaritzats a la ciutat i que segueixin uns estudis”, ha exposat Aloy, que ha afegit que treballaran coordinadament amb els centres escolars de Manresa per analitzar la situació.

D’altra banda, Aloy també ha dit que el mateix diumenge al matí va contactar amb el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, per explicar-li els fets. “El conseller ens va confirmar que no és un cas exclusiu de Manresa, que són fets que malauradament passen a diverses ciutats grans del país”, ha exposat. Com a mesura immediata que ha pres l’equip de govern sí que hi ha el “reforç” de la presència policial al centre de la ciutat, sobretot a la zona del Passeig Pere III.

 

Junts diu que “no són fets aïllats”

El cap de l’oposició, Ramon Bacardit (Junts), també ha comparegut en roda de premsa per valorar els fets i ha dit que “no es tracta de fets puntuals d’un cap de setmana, sinó que es tracta d’una situació que es veia a venir i que els comerciants i veïns fa molts mesos i anys que estan alertant”. En aquest sentit, Bacardit ha reclamat al govern municipal (ERC, PSC i Impulsem) que “es posi com a prioritat la convivència, l’ordre i la prosperitat”.

Bacardit creu que la ciutat “està fent tard” perquè “fa mesos que vivim situacions d’inseguretat i degradació”. “La situació d’alta complexitat que viu Manresa, acompanyada del bonisme polític, la fa el lloc perfecte pel creixement de la demagògia”, ha criticat Bacardit, que també ha demanat al govern municipal que “reconegui la realitat” i “sigui valent i prioritzi les polítiques de seguretat ciutadana”.

 

Manresa Comerç demana a l’Ajuntament que convoqui la Taula de Seguretat

En un comunicat, l’associació Manresa Comerç també ha condemnat la baralla multitudinària de dissabte en ple centre de la ciutat, i subratlla que “massa sovint” el comerç i la restauració de Manresa han de “suportar” actes vandàlics d’aquest tipus. En les darreres setmanes, sobretot, al carrer Nou, Born o Saclosa al centre històric.

Per tot plegat, els comerciants demanen a l’Ajuntament que convoqui la Taula de Seguretat per tractar l’incident de dissabte i donar compte de les mesures preses fins al moment contra la delinqüència i l’incivisme. En aquesta sentit, reclamen mesures “més ambicioses” per “garantir l’ordre públic“.

L’Associació alerta que la ciutat no es pot permetre més imatges com la del dissabte -que es va fer viral a les xarxes socials- i avisa que cal “cuidar la imatge” de la ciutat evitant que passin actes com aquest.