La Jornada de Referents Igualadines en àmbits de l'enginyeria, la ciència i la tecnologia, conclou els actes del 8M d'Igualada

L'exposició té com a objectiu reconèixer les figures femenines  que han deixat empremta en aquests sectors

09 d'abril de 2025 a les 12:14h

L'Ajuntament d'Igualada i la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d'Òdena  (MICOD) han conclòs, aquest dimarts, els actes commemoratius del 8 de Març  amb una jornada que ha destacat el talent femení en els àmbits de l'enginyeria,  la ciència i la tecnologia al Centre Cívic Nord d'Igualada.  

La jornada s’ha iniciat amb l'acte inaugural de l'exposició "Enciclopèdia Dones  STEAM". Una exposició que té com a objectiu reconèixer les figures femenines  que han deixat empremta en el món de la ciència, l'enginyeria i la tecnologia i  moltes vegades son desconegudes.  

Seguidament s’ha iniciat la Jornada de referents Igualadines que s’ha iniciat  amb la benvinguda institucional a càrrec de la regidora d’Igualtat de  l’Ajuntament d’Igualada, Carlota Carner. Carner ha posat en valor “la  importància i la necessitat de continuar generant espais de visibilització i  reconeixement per a les dones que són referents en els seus àmbits, exemples  que poden guiar i empoderar a d’altres dones i noies”.  

Seguidament l’acte ha estat conduït per Núria Salan, comissària de l’exposició,  "Enciclopèdia Dones STEAM", enginyera química, doctora en ciència dels  materials i enginyeria metal·lúrgica, i professora a la UPC de Terrassa. Salan,  que fa anys que es dedica a la recerca i divulgació sobre dones referents en els  àmbits STEAM al llarg de la història, ha compartit part del seu extens treball,  que ja ha recollit més de 9.000 figures femenines dins les seves investigacions. 

Durant la seva intervenció, ha volgut posar el focus en el present i ha presentat  una selecció de 20 dones actuals que estan tenint un impacte destacat en el  món de la ciència i la tecnologia.  

A continuació, ha tingut lloc una taula rodona amb dones referents igualadines  en l'àmbit STEAM, entre les quals han participat Margot Matesanz García, Eva  Aymamí Gili i Laia Torres Aribau. Totes elles han compartit les seves  trajectòries professionals i han reflexionat sobre els reptes i les oportunitats que  es presenten per a les dones en els sectors científic i tecnològic. Durant la conversa, s'ha reivindicat de manera especial la importància de la proximitat a  l'hora de generar referents: conèixer dones de l'entorn proper que  desenvolupen carreres en àmbits com la ciència o la tecnologia pot esdevenir  un estímul molt potent per a les generacions més joves. Aquesta connexió amb  la realitat local ha permès visibilitzar l'excel·lència professional que també es  troba a la pròpia comunitat, trencant barreres i apropant el món STEAM a  tothom. 

L'acte ha conclòs amb un pica-pica i una visita guiada a l'exposició, que ha  servit com a espai de trobada i interacció entre les participants i el públic  assistent

Sobre l'autor
C CIUTAT
Redacció
Veure biografia
El més llegit