Manresa ha entrat de ple en la celebració de la Festa de la Llum 2024. Després del pregó institucional, celebrat ahir al vespre, a càrrec de l’artista i pintor Josep Maria Massegú Bruguera, aquest matí, el Saló de Sessions de l’Ajuntament s’ha tornat a omplir per acollir el pregó infantil. Enguany, ha estat protagonitzat per una cinquantena d’alumnes de 5è i 6è de primària de l’escola Les Bases, que han apostat per la presentació i lectura de l’Auca de la Llum –amb dibuixos i versos- per evocar els fets i els personatges principals de la història de la construcció de la Séquia i el misteri de la Llum.
L’acte l’ha obert l’alcaldessa accidental de l’Ajuntament de Manresa, Mariona Homs Alsina, (l’alcalde Marc Aloy ha viatjat a Màlaga per acompanyar el Baxi Manresa a la Copa del Rei de bàsquet) qui ha donat pas a la intervenció de Joan Carrió Grau, president del Cercle Artístic de Manresa, entitat administradora de la Festa de la Llum d’enguany, amb motiu del seu centenari.
Joan Carrió ha explicat a l’alumnat l’aposta del Cercle Artístic de Manresa per actes de promoció de les arts plàstiques, i especialment adreçades al públic jove. Carrió els ha animat a participar demà a la festa Infantil que se celebrarà a la plaça Neus Català i Pllejà (Crist Rei), on es podrà fer treballs manuals per crear conjuntament la Rosassa del Carme; així com participar en la primera edició del concurs de pintura ràpida infantil i juvenil de la Llum, que se celebrarà diumenge al matí.
A continuació, s’ha donat la paraula a l’alumnat de l’escola Les Bases que han presentat l’Auca de la Llum, composta de 53 vinyetes -acompanyades pels seus corresponents versos i rodolins- per explicar el procés per preparar el pregó infantil i la decisió que aquest és fes en forma d’auca, una creació artística molt tradicional de la cultura catalana. Els dibuixos i versos han rememorat els principals fets de la història i del misteri de la Llum. A l’auca no han faltat els personatges principals de la ciutat al segle XIV: Jaume d’Arters, Bernat de Sallent, Pere Vilella, Bernat de Castellbell, Berenguer Canet, Jaume Amergós, l’arquitecte Guillem Catà, al bisbe Galceran Sacosta, al rei Pere III i al bisbe Ricomà.
En acabar el pregó, l’alcaldessa en funcions ha fet entrega d’un obsequi –la reproducció de l’escultura La Ben Plantada, de Josep Clarà- a la directora de l’escola Les Bases, Eva Cunill Rodríguez, i a dos representants de l’alumnat, Hanna López Sosa (5è) i Francesc Rodríguez Cobo (6ê).
Mariona Homs: “Ha estat un pregó original, entretingut i molt treballat”
Tot seguit, Mariona Homs Alsina ha fet el parlament de cloenda. Ha felicitat l’alumnat de Les Bases “per la vostra escenificació d’avui, i també per la preparació, les hores d’assaig i per tota la feina que heu fet. Ha estat un pregó original, entretingut i molt treballat”.
L’alcaldessa accidental ha valorat de forma positiva el contingut i missatge d’un pregó que ha repassat la història dels manresans i manresanes del segle XIV, però sobretot per destacar el valor del “treball en equip per fer front a les dificultats i construir la Séquia”. Mariona Homs ha alertat, com fa set segles, de la situació de sequera que vivim actualment, i ha demanat els joves que és molt important que “siguem molt responsables i prenguem mesures per no consumir més aigua de la que necessitem”.
Com és tradicional, l’acte ha finalitzat amb el Cant els Goigs de la Misteriosa Llum –amb teclat, flauta travessera i 8 ukeleles, amb la direcció musical de Carla Julià Plaxats- que ha estat seguit amb el públic assistent.
Posteriorment, a la Sala de Columnes, dos alumnes de l’escola Les Bases, Bruno Guerrieri (5è) i Paola Crespo Gallego (6è)-, en representació dels seus i les seves companyes, han signat en el Llibre d’Honor de l’Ajuntament.
A l’acte hi ha assistit membres de la Corporació Municipal, de l’Escola les Bases, del Cercle Artístic de Manresa i de l’Associació Misteriosa Llum.