Dimecres, 12 de juny de 2024
És notícia

Igualada guanya 143 arbres nous el darrer any

Avatar photo
La ciutat segueix la seva aposta per la renaturalització dels espais i el control de plagues amb organismes naturals evitant l’ús d’insecticides

El regidor de Sostenibilitat de l’Ajuntament d’Igualada, Jordi Marcè, ha  presentat, aquest dimecres, les dades finals del Pla d’Arbrat 23/24 que s’ha  tancat amb un superàvit de 143 arbres nous.  

Aquest pla gestiona els arbres que es planten cada any a la ciutat tant per  substituir els que han mort o estan malalts, per substituir les espècies que  provoquen molèsties a la salut i també per seguir ampliant el nombre d’arbres  que tenim a Igualada, perquè com ha detallat Marcé “tenim clar que cada cop  necessitem més arbres per compensar, per exemple, les altes temperatures de  l‘estiu, en aquest sentit sortim guanyant ja que, a dia d’avui, la ciutat compta  amb 143 arbres més que fa un any”. Marcé ha detallat, a més que en els  darrers 5 anys l’Ajuntament d’Igualada ha plantat més de 1.500 arbres. 

A banda de la plantació d’arbres des de l’Ajuntament també es treballa per  repensar els espais verds d’Igualada seguint els criteris de sostenibilitat i tenint  en compte la realitat climatològica. Per aquest motiu, ha explicat Marcé, “no  només enjardinem sinó que apostem per renaturalitzar espais, és a dir, ajudem  la natura a fer una mica la seva, plantant espècies més herbàcies amb un  manteniment molt baix en zones periurbanes com l’Anella Verda”. 

Aquest canvi de concepció s’aplica tant en la creació de nous espais verds com  en l’actualització i manteniment dels ja existents. 

Larves de marieta per combatre el pugó de forma natural 

Dins aquesta Igualada Verda, una part essencial és el manteniment dels espais  verds. S’ha repensat la gestió i control de plagues reduint al mínim la presència  de químics. Des de fa uns anys s’aposta per alliberar organismes naturals als  parcs i jardins, que combaten les plagues. És a dir, es creen zones lliures de  tractaments amb insecticides nocius per a la salut i per al medi ambient. Tant  amb tractaments preventius que redueixin la incidència de les possibles  plagues com amb mesures de control sobre la plaga quan aquesta passa el  llindar de tolerància.  

Un dels exemples més clars d’aquesta gestió que ha posat Marcé ha estat el que consisteix en col·locar unes petites caixetes de cartró en alguns arbres de la ciutat que contenen larves de marieta, ja que “les larves quan estan devoren  de forma incansable el pugó, i des de la caixa surten i es disseminen per tot  l’arbre i és així com el pugó es controla i s’estabilitza de forma natural. Un cicle  sense químics i substàncies que afectin la natura i les persones”.  

També ha detallat que a l’Ajuntament ja no es fa ús d’herbicides, s’utilitza aigua  calenta amb midó de patata a pressió i a una temperatura molt alta “per actuar directament a la planta i sobretot a l’arrel d’aquesta fent que desaparegui i no  pugui reproduir-se”.  

Nous enjardinaments resistents a la sequera 

L’aposta inequívoca per la sostenibilitat també ha fet repensar els  enjardinaments que aposten per espècies autòctones i de baix manteniment,  adaptades a les èpoques de la sequera cada cop més recurrents i que es  reguen en la mesura del possible amb l’aigua freàtica que trobem al subsòl de  la nostra ciutat (que no és potable). 

Aquests nous models d’enjardinament es poden veure a la Plaça Francesc  Bedós, Plaça del Rei, Plaça de la Creu, Plaça Sant Miquel… on s’han substituït  els parterres de gespa per pedres de riu, volcàniques o altres tipus, que ajuden  a mantenir la humitat a la terra i no exigeixen reg diari. 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Figueres obre una enquesta d’opinió a la ciutadania per valorar el primer any de mandat

Notícia següent

La Feria Rociera de l’Hospitalet de l’Infant se celebrarà els dies 31 de maig i 1 i 2 de juny

Notícies relacionades