El Vicpuntzero acull l’exposició itinerant “Dimonis” de Cabosanroque

Avatar photo

L’exposició enceta a Vic un viatge per Catalunya, que es podrà gaudir fins al 9 de gener de dijous a diumenge, a la nau central de la Pietat de l’espai Vicpuntzer

El Vicpuntzero, concretament l’espai de l’església de la Pietat, acull l’exposició itinerant “Dimonis. Ex-orcismes i in-orcismes de Verdaguer” de Cabosanroque fins al 9 de gener de l’any vinent. La mostra gira al voltant de les anotacions preses per Jacint Verdaguer durant les sessions d’exorcisme que va practicar a Barcelona a les acaballes del segle XIX i compta amb el suport i col·laboració de l’Ajuntament de Vic.

La instal·lació sonora i visual és una creació del duet artístic Cabosanroque, format per Laia Torrents i Roger Aixut, que han coproduït juntament amb el Festival Temporada Alta, el Grec Festival, el Centre Cultural La Filature Scène-National de Mulhouse, la Fundació Lluís Coromina i la Fundació Jacint Verdaguer.

La regidora de Cultura, Bet Piella, va remarcar que l’exposició es fa en un espai emblemàtic de la ciutat que explica la història i els orígens de Vic. L’Església de la Pietat, un antic espai de culte, ara dessacralitzat amb l’experiència del Vicpuntzero ja ha rebut més de 18.500 visites, va subratllar.

El projecte d’art sonor de Cabosanroque se serveix dels quaderns de Jacint Verdaguer escrits entre els anys 1890 i el 1892 mentre participava en sessions d’exorcismes en un pis de Barcelona, per reflexionar sobre el fenomen de la possessió i les seves implicacions socials, estètiques, antropològiques, biològiques i fins i tot teatrals. Els pensaments de Verdaguer sorprenen per la seva profunda actualitat que, amb la situació provocada per la pandèmia, ressonen encara amb més contundència.

L’exposició, que es podrà visitar fins al 9 de gener té una durada de 40 minuts i estarà oberta els dijous i divendres, a les 5, 6 i 7 de la tarda; els dissabtes a les 6, 7 i 8 del vespre i els diumenges a les 10, 11 i 12 del migdia. Dimonis continuarà la seva itinerància a partir del març a l’Espai d’art Can Manyé d’Alella i posteriorment al Museu de Granollers, al Centre d’Art de Tarragona i al Museu d’Art de Cerdanyola.

Jacint Verdaguer

Jacint Verdaguer (1845-1902) el poeta romàntic per antonomàsia de la literatura catalana, autor d’obres cabdals com Canigó i L’Atlàntida, decideix, en el punt més àlgid de la seva trajectòria, arriscar una vida d’èxit i privilegis, per dedicar-se als més desvalguts de la societat. Ho fa a la Barcelona finisecular del XIX, en un moment de gran crisi social, també a Europa i arreu. Corrents com l’espiritisme, l’anarquisme, el comunisme, el darwinisme, Nietzsche i Freud irrompen en una societat plena de desigualtats i que busca respostes: el món sencer bull, i l’església catòlica es veu qüestionada per molts fronts.

És en aquest moment quan el poeta comença a participar en sessions d’exorcismes, que compila en quatre quaderns. El conjunt d’aquests textos no té forma acabada de llibre ni tampoc títol. De fet, els quaderns no es van publicar fins al 2002, cent anys després de la mort del poeta. El 2014 Edicions Verdaguer recupera les notes de Verdaguer al llibre “Dimonis”. Apunts de Jacint Verdaguer a la Casa d’Oració en una nova edició comentada pel també poeta Enric Casasses.

Aquests apunts, sota la revisió, interpretació i mirada de l’escriptor català contemporani esdevenen la llavor d’aquest projecte expositiu de CabosanroqueDimonis. La proposta de Cabosanroque és acostar-se al Verdaguer més desconegut i allunyat de l’èxit literari, i rellegir-lo contextualitzat i des de la contemporaneïtat, fent-ne una interpretació lliure a partir d’un nou terreny entre el què és sonor i el què és visual.

Bet Piella va remarcar que l’exposició és una experiència immersiva que no deixa indiferent a ningú, “entres a una exposició i surts d’una obra de teatre”.

 

XI Col·loqui Internacional Verdaguer

Dimonis s’estrena en el marc XI Col·loqui Internacional Verdaguer, el congrés de caràcter biennal dedicat als estudis contemporanis de Verdaguer que té lloc de l’11 al 13 de novembre 2021 a Barcelona, Vic i Folgueroles. La temàtica d’aquest any és ‘Les apropiacions i presències de Verdaguer’ i per tant, entre altres, la creació en diverses disciplines a partir de l’obra del poeta, com és el cas de l’obra de Cabosanroque. El col·loqui comptarà, entre els seus ponents, amb l’eslovè Marijan Dovic, que parlarà dels sants culturals europeus, entre els quals col·loca Verdaguer. Hi haurà taules rodones o diàlegs amb creadors, escriptors i artistes diversos com Neus Borrell, Albert Gusi, Àlvar Valls i Roser Carol, Albert Naudín, Pep Paré, Lluís Soler i Laia Torrents.

 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Mor l’exconseller del comú d’Encamp, Jordi Rich

Notícia següent

Tortosa acollirà el Festivitas Bestiarum, la gran festa del bestiari popular i de foc català

Notícies relacionades