Dijous, 5 de desembre de 2024
És notícia

El Museu de la Pell commemora el 75è aniversari de la descoberta de la vil·la romana de l’Espelt

Avatar photo

Fa 75 anys, durant la primavera de 1948, Joan Ainaud de Lasarte – director del Museu d’Art Modern de Barcelona – i Josep Serra i Ràfols – historiador i arqueòleg – visiten unes restes arqueològiques a l’Espelt i hi constaten l’existència d’una vil·la romana.

L’any 1958 s’hi va fer la primera excavació arqueològica. Ja des de la primera campanya, però de manera més intensa al llarg de la dècada de 1980 amb el Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada i sota la direcció arqueològica de Jordi Enrich Hoja, la vil·la romana de l’Espelt va proporcionar un conjunt arquitectònic i una col·lecció de materials que la convertiren en un referent històric de la comarca i més enllà. La vil·la romana de l’Espelt, es tracta doncs, d’un dels jaciments més paradigmàtics i coneguts de la conca d’Òdena, i la seva proximitat a Igualada de seguida va generar l’interès dels erudits locals i de l’excursionisme científic. Després de 75 anys les excavacions, la història del jaciment i l’ocupació del territori associat a aquesta i altres vil·les romanes de la Conca seran objecte de debat, el divendres 17 de novembre de 2023 a les 19 h, entre dos arqueòlegs Igualadins.

Jordi Enrich Hoja, director de les excavacions arqueològiques i antic director del Museu de la Pell i Jordina Sales-Carbonell, doctora en Arqueologia i Història Antiga per la Universitat de Barcelona, dirigiran el debat. Diumenge 19 de novembre per apropar el món romà a les famílies, el Museu conjuntament amb l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, organitza un taller familiar sobre el joc al món antic a partir de les 11.30 h. L’empresa de recreació històrica Kuanum endinsarà a les famílies als jocs de taula i de carrer que tenen el seu origen al món antic: l’Alquerc, les tabes, Doudecim Scripta, Ludus Latrunculorum , Terni Lapilli, Cubitalis Lusus , Digitis Micare, Musca Aenea , Ostrakinda i Trigonalis Pila, entre d’altres sorprendran als assistents perquè comprovaran que molts d’ells han perviscut fins als nostres dies.

A finals de setembre el Museu va inaugurar dues exposicions sobre el món romà que commemoren el 75è aniversari de la descoberta de la vil·la romana de l’Espelt. Vil·la romana de l’Espelt: 75 anys al descobert. Objectes de les vil·les romanes de la Conca d’Òdena. L’exposició vol aprofitar l’aniversari per posar les restes de l’Espelt en context amb les altres vil·les romanes de la conca d’Òdena. La mostra posa a la llum els materials de les vil·les del nostre territori, material que custodia el Museu i que forma part de la col·lecció arqueològica de la institució. També es podrà visualitzar un audiovisual amb una recreació de com devia ser la vil·la romana de l’Espelt durant els segles II i IV d.C. i passejar per les diferents estances de la casa a través de vídeos 360º.

Caput aut Navis. A cara o creu que a través de 72 peces del fons del Museu de Granollers, convida a fer un passeig pel món del joc en temps antics. Aquest conjunt de peces de petit format, que normalment reposen en caixes als magatzems, prenen un nou protagonisme i ens expliquen com es jugava des dels temps dels ibers i dels romans fins a l’època medieval. L’exposició s’ha concebut com una mostra inclusiva, didàctica i interactiva, que posa a l’abast del visitant una sèrie de recursos destinats a facilitar i enriquir la visita per a tothom.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Associació de Protecció Civil de Tarragona estrena nou vehicle

Notícia següent

Conscienciació per a la seguretat viària a Lleida

Notícies relacionades