Detingut per comprar armes a l’estranger i introduir-les il·legalment a Espanya

La Guàrdia Civil ha decomissat 13 pistoles semiautomàtiques i 1.100 cartutxos a casa de l'arrestat

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

La Guàrdia Civil ha detingut un home a Solsona acusat de comprar armes de foc d’última generació a l’estranger per introduir-les il·legalment a l’estat espanyol. La policia ha decomissat fins a 13 pistoles semiautomàtiques i 1.100 cartutxos en el registre a casa de l’arrestat. L’home adquiria les armes en països de l’est d’Europa com Eslovàquia o la República Txeca i les introduïa a Espanya per ser venudes a organitzacions criminals. Les armes eren originalment letals –de calibre 9 mm parabellum-, però eren recalibrades al sistema Flobert en aquests països de l’est i així es convertien en armes de venda lliure. No és el cas de l’Estat, ja que per adquirir-les i tenir-les es necessita llicència d’armes, segons precisa la Benemèrita.

A més, en ser fàcilment manipulables, es podien convertir de nou al seu calibre original i tornar a ser letals. Els especialistes en tràfic d’armes de la Guàrdia Civil van tenir coneixement a principis del 2023 que una persona de la província de Lleida estava adquirint aquest tipus d’armes i important-les il·legalment. Van comprovar que no es tractava d’un fet aïllat i que havia aconseguit nombroses pistoles i munició en països estrangers com Eslovàquia o la República Txeca. Es tractava d’armes d’última generació, de mida petita i les més demandades pels grups criminals per la seva facilitat d’ocultació.

Un cop localitzat el lloc on l’investigat tenia ocultes les armes, aquest setembre es va detenir l’home i es va registrar el seu domicili i un negoci que regentava a la capital del Solsonès. Els agents van decomissar fins a 13 pistoles semiautomàtiques, 1.100 cartutxos metàl·lics de diferents calibres i fundes i accessòries per portar amagades les armes. L’operació de la Guàrdia Civil ha estat batejada amb el nom de ‘Centaurcat’ i ha comptat amb la col·laboració dels cossos policials dels països de l’est d’Europa implicats, sota la coordinació de l’Europol. El Jutjat de Primera Instància i Instrucció Únic de Solsona porta el cas.