La consellera de Cultura, Sònia Hernández Almodóvar, ha inaugurat la Fira Mediterrània, que se celebra a Manresa fins al 13 d’octubre i que es dona cita cada any per impulsar la cultura popular i d’arrel.
L’espectacle inaugural ha estat ‘Para cuatro jinetes’, de Mucha Muchacha i Los Voluble, que proposa una reflexió sobre la tradició. A la inauguració han assistit també el director artístic de la Fira, Jordi Fosas; l’alcalde de Manresa, Marc Aloy; la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Carol Durán, entre d’altres.
La consellera ha afirmat que “la Fira Mediterrània és motor del reconeixement i la renovació constant de la cultura popular i d’arrel i una eina indispensable per vertebrar i dinamitzar la vida cultural del país”.
Sònia Hernàndez ha afegit que “cites com aquesta són molt necessàries per donar accés a tothom a les arts d’arrel connectant cada cop amb més públics i teixint complicitats més enllà del nostre territori. Això enriqueix el potencial de la nostra cultura popular”.
La programació de Fira Mediterrània, enguany centrada en la dissidència, presenta 74 propostes artístiques de música, arts escèniques i cultura popular, de les quals el 77% amb caràcter d’estrena. La Fira incorpora també el Programa d’impuls a la música d’arrel, inclòs en l’Obrador d’arrel, un programa de suport als artistes que exploren nous camins a partir de la cultura popular.
Aquest programa forma part del suport que el Departament de Cultura dona a Fira Mediterrània com a mercat estratègic que, durant aquests dies, es converteix en aparador per als professionals per tal que puguin donar recorregut als seus espectacles més enllà de la cita anual.
La programació 2024 se centra en dos focus. Per una banda, a nivell internacional, es posarà la mirada a la ribera sud de la Mediterrània, al Magrib mediterrani, una zona molt rica i diversa a nivell d’arts d’arrel tradicional, on estan apareixent artistes joves que treballen la tradició des de nous llenguatges, tot i que moltes vegades ho fan lluny de les seves terres d’origen.
Aquesta diàspora cultural connecta amb l’altre focus de la programació, les dissidències, motivades tant pel que fa a la procedència, al cos, al gènere, entre altres, i el procés creatiu dels artistes i la seva programació. Aquest concepte de les identitats dissidents serà una temàtica que tindrà destacat protagonisme tant a nivell artístic com professional durant la pròxima edició de la Fira.