Manresa rebrà aquest dijous els Reis d’Orient amb tots els honors després de dos anys de rebudes alternatives a causa de la pandèmia. La cavalcada de la ciutat recupera el recorregut d’abans de la pandèmia, que s’havia estrenat el 2016.
Començarà a les 6 de la tarda a la Muralla Sant Francesc, amb la participació de més de 500 persones i un total de 12 carrosses, que inclouen les dels tres Reis i la del Príncep Assuan.
S’estrenaran tres carrosses noves i n’hi haurà dues del barri del Poble Nou. Completaran tota una comitiva d’espectacle, llum, màgia i color que omplirà de festa els carrers de Manresa.
Així ho han explicat aquest dilluns al matí la regidora de Cultura i Festes, Anna Crespo Obiols, i la representant de l’Agrupació Cultural del Bages, Imma Torrecillas Gómez, que han presentat els detalls de la Cavalcada de Reis 2023.
Entre altres, han explicat que enguany es llançaran 300 quilos de caramels i que el Príncep Assuan, que aquests dies ja és a la Plaça Major, donarà més de 1.500 piruletes. El pressupost destinat a la cavalcada d’enguany és de 24.500 euros i inclou també el campament del Carter Reial i les actuacions musicals que l’acompanyen. Pel que fa a les noves carrosses, s’hi ha destinat un pressupost de 18.000 euros.
La cavalcada, organitzada per l’Agrupació Cultural del Bages i l’Ajuntament de Manresa, tindrà com cada any una durada aproximada entre dues hores i dues hores i mitja. Des del 2015 passa pel carrer Guimerà, en lloc del primer tram del Passeig, i repeteix el recorregut a peu iniciat el 2016 per part de les principals figures: el Carter Reial, les tres carteres, l’Hereu i la Pubilla, l’Àngel, els tres Reis d’Orient i les respectives comitives. Obriran el pas els Tabalers de Xàldiga i la banda de música Band Torrats.
El descotxament d’aquestes figures es fa davant del pas de vianants de Cal Jorba i el públic les pot acompanyar caminant per la plaça Sant Domènec, el carrer del Born, la Plana de l’Om i el carrer Sant Miquel, fins a arribar a la plaça Major.
El recorregut complet serà el següent: Muralla Sant Francesc, Muralla Sant Domènec, carrer Guimerà, Crist Rei, Passeig Pere III (pel mig del passeig), plaça Onze de Setembre, Passeig Pere III (lateral dret), plaça Bonavista, carretera de Vic, Muralla del Carme i plaça Sant Domènec. A partir d’aquí, les figures principals de la cavalcada fan l’esmentat recorregut a peu fins a arribar a la Plaça Major.
Sobre la distribució de les 12 carrosses, en primer lloc, s’ubiquen les anomenades de fantasia, que acompanyen les carrosses principals. A continuació, venen la carrossa amb l’Hereu i la Publilla, la carrossa de l’Estel, l’Àngel, tot el grup que acompanya la carrossa del Príncep Assuan i la carrossa de les carteres, i, finalment, les carrosses dels tres Reis d’Orient, precedides dels respectius abanderats, torxers i patges. Tanquen la cavalcada els Bombers.
Com a novetats, enguany tindran molt més protagonisme el dinamisme de les coreografies que es fan al llarg del recorregut i s’estrenen tres carrosses noves, sobre unes grans plataformes, més altes i vistoses que les que substitueixen:
- La carrossa dels regals, amb joguines, paquets, llaminadures per als infants, en la qual ha col·laborat Manresa + Comerç i les diferents associacions de comerciants de la ciutat.
- La carbonera, una gran vagoneta amb una pila de carbó per aquells infants que no han fet bondat.
- La de l’Hereu i la Pubilla, amb unes escales que accedeixen als trons dels representants locals de les festes de Manresa.
Arribada dels Reis a la plaça Major
L’arribada a la plaça Major del Reis, l’Àngel i el Carter Reial i les respectives comitives, amb el recorregut a peu des de Sant Domènec, permet gaudir d’una major vistositat i proximitat per a tots aquells infants que els vulguin saludar. A la plaça Major, els tres Reis faran l’adoració al nen Jesús, escena en què col·labora el grup del Pessebre del Pont Llarg de Manresa.
Després de diverses representacions nadalenques i altres coreografies, els Reis pujaran a l’Ajuntament. Rebran la salutació de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, en representació de la ciutat, que entregarà la ‘clau màgica’ a Melcior, Gaspar i Baltasar perquè puguin deixar els regals a totes les cases. Un d’ells dirigirà unes paraules a tots els infants i públic present.
Mentre els Reis són dins l’Ajuntament, la banda amenitzarà l’ambient de la plaça amb la seva música.
Entitats col·laboradores de la Cavalcada de Reis 2023
La Cavalcada de Reis 2023 és organitzada per l’Agrupació Cultural del Bages i l’Ajuntament de Manresa. Hi col·laboren l’Associació de Veïns del Poble Nou, l’Associació Pessebre Vivent del Pont Llarg, Band Torrats, Xàldiga, el Casal Cultural Dansaires Manresans, el Grup Sardanista Dintre El Bosc, els Bombers, l’Esbart Manresà de l’Agrupació Cultural del Bages i l’Escola de Dansa Julieta Soler. En les tasques de seguretat hi haurà la presència de Protecció Civil, Creu Roja Manresa, Mossos d’Esquadra i Policia Local.
La cavalcada compta amb el suport d’Accessoris Manresa (Suzuki), Cardoner Group, Elèctrica Garriga, Escola Joviat (des d’on es prepara tot el seguici de persones per iniciar el recorregut), Manresa + Comerç, l’UCC Caravaning Club del Bages i Viena.
El príncep Assuan recull les cartes als Reis fins dimecres
Fins aquest dimecres, 4 de gener, el príncep Assuan estarà instal·lat cada tarda, de 17:30 a 20 h, a la plaça Major per rebre les cartes reials de tots els infants de la ciutat. Assuan va arribar aquest diumenge a Manresa i ja va començar a recollir el mateix dia les primeres cartes dels nens i nenes de la ciutat.
L’estada del Príncep Assuan a la plaça Major està amenitzada cada tarda per ballades i cantades nadalenques, de 18 a 20 h. Aniran a càrrec del Cor de l’Alumnat de l’Esclat, l’Aula de Sons dels Geganters de Manresa i el Cor jove de l’Escola Municipal de Música de Callús (avui 2 de gener); de l’Escola de Dansa de l’Esbart Manresà, l’Esclat Gospel Junior i Vardo Wagon (3 de gener) i de l’Escola de Dansa del Casal Cultural de Dansaires Manresanes (4 de gener). El mateix 4 de gener, també hi haurà concert de Reis amb Jordi Izquierdo (guitarra), Laia Boixadós (veu) i l’alumnat de Laiambda.