La Fira de l’Avet d’Espinelves torna amb mascareta i amb gairebé tot a l’exterior

Els organitzadors esperen arribar als 80.000 visitants d'abans de la pandèmia

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
Fira de l'Avet d'Espinelves amb el campanar de l'església de fons. ACN

La Fira de l’Avet d’Espinelves (Osona) torna aquest cap de setmana després d’un any d’aturada per la pandèmia. En aquesta edició, malgrat que només hi ha una exposició d’un artista local a l’interior d’un local, es recomana als visitants portar mascareta. L’organització veu amb “optimisme” aquesta 40a edició i, davant la gran afluència de gent que ha rebut aquest dissabte al matí, espera arribar als 80.000 visitants d’abans de la pandèmia. L’alcalde del municipi, Joan Manuel Claveria, ha assegurat que la coincidència amb el Mercat Medieval de Vic i la Fira del Tió d’Arbúcies ajudaran a garantir l’èxit de la fira. Enguany hi ha un centenar de parades i es preveuen vendre uns 7.000 avets, unes xifres similars a les altres edicions.

Claveria ha celebrat, en declaracions a l’ACN, que aquest dissabte el poble era “ple” i s’ha mostrat esperançat de què aquesta tendència es mantingui fins al 12 de desembre. “Tot sembla indicar que sí, que la gent té moltes ganes de sortir”, ha considerat. De fet, a parer seu, es podria arribar “tranquil·lament als 80.000 assistents”, perquè els bars, restaurants i les parades han estat plenes tot el matí.

En ser preguntat per la recomanació de portar el tapaboques encara que la fira sigui a l’aire lliure, ha explicat que han optat per la prudència davant la previsió de què milers de persones passin pel poble en els pròxims dies. De fet, l’alcalde ha remarcat que “tots els firaires van amb mascareta” i que es recorda aquesta indicació a través de la megafonia reiteradament. També per prevenció, en aquesta 40a edició s’ha optat per mantenir només una exposició interior. Ja que, segons el batlle, al municipi “no hi ha gaires locals que tinguin una entrada i una sortida independents”.

Els que també són optimistes amb aquesta 40a edició són els firaires, que esperen arribar al nivell de vendes d’abans de la pandèmia. “La gent té ganes de sortir i esperem que de gastar també”, ha dit esperançat Quim Turon, un veí d’Espinelves que des de fa gairebé 40 anys cultiva i ven avets al municipi. “Ha vingut molta gent i se la veu amb ganes de gaudir d’aquests dies i d’arreglar casa seva”, ha celebrat.

Joan Manuel Claveria ha remarcat que els avets que es venen a la fira “són com un enciam o un tomàquet”, perquè han estat cultivats per engalanar les cases durant les festes de Nadal. “No desforestem i és molt més ecològic que els arbres de plàstic que comporten un procés industrial i químic que contamina”, ha detallat. “Si un arbre no sobreviu a Nadal, es porta a un punt de recollida on en fan adob o estelles i, per tant, en certa manera torna a la natura”, ha afegit en defensa dels avets naturals.

Qui també ho veu així és el Vicens Laguillo de Bescanó, que ha vingut expressament amb la seva dona i el seu fill a buscar un avet “similar a l’autòcton” de la zona. De fet, la seva intenció és plantar l’arbre al bosc un cop hagin passat les festes.