Gairebé es dupliquen les consultes per malalties infeccioses a la Catalunya Central

Un estudi de l'ICS constata la baixada de visites de pediatria, medicina general i trauma respecte el 2019

Un estudi de l’ICS constata que la pandèmia ha canviat el tipus de consulta a l’atenció primària i ha modificat l’activitat assistencial. El treball ha estat liderat per la Unitat de Recerca i Innovació de l’ICS a la Catalunya Central. Entre les dades més rellevants hi ha que han crescut un 91% les consultes relacionades amb malalties infeccioses i parasitàries, passant de 52.220 diagnòstics el 2019 a 99.779 el 2020. També han augmentat un 10% les visites d’infermeria. Per contra, han baixat les visites de pediatria i medicina general, així com les de trauma com a conseqüència de les restriccions de mobilitat i la caiguda d’activitat durant el confinament.

La finalitat de l’estudi de recerca ha estat analitzar com ha impactat la pandèmia en l’atenció primària i en la salut de la ciutadania, a través de l’anàlisi dels tipus de consulta que han arribat a l’atenció primària a la Regió Sanitària Catalunya Central abans i després de la covid-19.

L’estudi constata que la pandèmia va “impactar” en la tasca assistencial i com va obligar a activar consultes telefòniques i a través d’Internet per poder continuar garantint l’atenció a la ciutadania en un moment de màxima alarma sanitària. Les consultes que menys han rebut els equips de salut d’atenció primària han estat les referents a lesions, cosa que s’atribueix a la reducció dràstica d’accidents ocasionats per la menor mobilitat de la població, i la resta de patologies cròniques com la hipertensió arterial, la diabetis, l’obesitat.

Canvi de tendència

La doctora Anna Forcada, gerent de l’ICS a la Catalunya Central, destaca que els centres d’atenció primària ja estan detectant un repunt de les consultes relacionades amb la resta de malalties, “una tendència positiva que s’atribueix a la campanya de vacunació i a la normalitat que, progressivament, s’està implantant en els equips”. Forcada destaca que la ciutadania “ha d’anar perdent la por a acostar-se als centres d’atenció primària” i alerta de l’increment de la simptomatologia relacionada amb l’estat psicoemocional.

Han participat en l’estudi professionals de l’ICS de la Catalunya Central (grup de Promoció de la Salut en l’Àmbit Rural [PROSAARU]) Xavier Marín Gomez, Anna Ruiz Comellas i Josep Vidal-Alaball; de l’ICS Metropolitana Nord, Francesc López Seguí, i també investigadors de la Universitat Pompeu Fabra i de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Declaren Bé Cultural d’Interès Nacional els gravats medievals de la Vall d’Àssua

Notícia següent

La Policia Local de Salt incorpora tres càmeres corporals més per als agents

Notícies relacionades