Els adolescents de la Catalunya Central va reduir el consum de drogues durant el confinament

L'alumnat de FP de grau mitjà va fer més consum de risc que el d'ESO o Batxillerat

Mans d’una persona fumant

La població adolescent va reduir el consum d’alcohol, cànnabis i tabac durant el confinament. Aquesta és una de les conclusions d’un estudi elaborat en el marc del projecte DESKcohort, en el qual van participar 303 persones d’entre 14 i 18 anys, estudiants de batxillerat, de cicles formatius de grau mitjà i de quart d’ESO de la Catalunya Central.

El treball, però, mostra diferències entre l’alumnat en funció dels estudis. Així els estudiants de formació professional de grau mitjà eren més proclius al consum de risc d’alcohol i cànnabis i a fumar diàriament en comparació amb l’alumnat de quart curs d’ESO o de segon de Batxillerat. El treball s’ha publicat a la revista International Journal of Environmental Research and Public Health.

El projecte DESKcohort és una iniciativa liderada per la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya i el grup de recerca interuniversitari UVIC-UCC/UOC d’Epidemiologia i Salut Pública, amb el suport de la Subdirecció General de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i del Departament d’Ensenyament.

L’objectiu del treball era analitzar com havia canviat el consum d’alcohol, cànnabis i tabac entre aquesta població jove durant el confinament comparant les dades recollides prèviament en el marc del projecte DESKcohort. Al mateix temps es volien analitzar els factors individuals i socials que incideixen en les pautes de consum.

De les conclusions de l’estudi destaca la reducció del consum de risc de substàncies, que ha estat generalitzada, especialment entre l’alumnat de quart curs d’ESO. Segons la investigadora del projecte DESKcohort, Judit Rogés Olivares, la raó es deu a “la modificació dels patrons a causa del confinament que va afectar i canviar la vida social del col·lectiu adolescent, que va passar més temps a casa, sota el control parental, i va tenir menys oportunitats d’adquisició de substàncies”.

Més consum de tabac en determinats perfils

Per contra, el treball sí que posa de manifest un augment del consum de tabac diari durant el confinament entre les persones que estudiaven cicles formatius de grau mitjà, les que tenen pares amb estudis primaris i les que viuen a la comarca de l’Anoia.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Mor un ciclista atropellat per una furgoneta a l’N-340 a Cambrils

Notícia següent

Figueres estrena una ruta que sobre la història de la ciutat a través del cementiri

Notícies relacionades