Artífex, el viver creat per l’Ajuntament de Manresa per impulsar l’artesania, celebra el seu primer aniversari

Per aquest motiu, aquest cap de setmana la plaça del Mercat de Puigmercadal es transformarà en “Artífex Market”, un mercat amb parades d’artesania, disseny i productes de la terra.

Artífex, el viver creat per l’Ajuntament de Manresa per tal d’impulsar l’artesania, compleix aquest mes d’octubre un any de la seva arrencada. Amb la voluntat de mostrar el bon funcionament d’aquest projecte de foment de l’emprenedoria així com l’excel·lent acollida entre la ciutadania, les persones responsables de les empreses instal·lades al viver i la regidoria de Comerç han organitzat conjuntame nt “Artífex Market”, un mercat d’artesania, disseny i productes de la terra que tindrà lloc aquest cap de setmana, 15, 16 i 17 d’octubre, a la plaça del Mercat de Puigmercadal.

En total es preveu la instal·lació de fins a 18 parades –en les hores de major concurrència- obertes al públic al llarg del cap de setmana. Artífex Market  obrirà divendres a la tarda, dissabte durant tot el dia, i diumenge al matí.

Les dades d’aquesta commemoració i la valoració de la trajectòria del  viver durant aquest primer any l’han presentat aquest matí la regidora de Comerç de l’Ajuntament de Manresa, Núria Masgrau Fontanet; Susanna Cuervas Merino i Dolors Miró Puig, en representació de les empreses que ocupen el viver.

Núria Masgrau s’ha mostrat satisfeta de la trajectòria d’un projecte de foment de l’emprenedoria adreçat a la venda de productes artesanals, una aposta de la regidoria de Comerç i Centre Històric que permet donar suport a comerços i proveir productes de qualitat, de proximitat i únics que permeten continuar augmentant i diversificant el prestigi comercial de la ciutat. Per a la regidora, la pandèmia “ha mostrat l’encert d’aquestes iniciatives que fomenten l’economia local i l’artesania, amb productes de quilòmetre zero i de menys petjada ecològica, en una ciutat on ja tenim històricament diferents projectes d’èxit que treballen en aquesta línia. El que cal és ajudar-los a arrencar, i més ara en aquesta situació de post-pandèmia”.

Al seu torn, Susanna Cuervas, ha explicat que “Artífex Market” se celebrarà per primera vegada aquest cap de setmana i aplegarà parades d’artesania tèxtil, joieria, sabons, cosmètics, naturals, pastissos, productes de la terra i tastos de vins.  Aquest mercat neix amb la intenció de ser “”una llavor que tingui continuïtat de cara a noves edicions”. Cuervas ha afegit que caldrà veure el resultat, l’acollida i la projecció d’aquesta iniciativa abans de plantejar la seva periodicitat.

Promoure els productes artesanals i de proximitat

L’Ajuntament de Manresa va obrir el juliol de 2020 una convocatòria per accedir a un local del viver d’artesania situat a la Muralla del Carme, 5, a tocar de l’entrada del Mercat de Puigmercadal. Per optar-hi, calia desenvolupar un projecte empresarial que impliqués la creació d’una nova empresa o la consolidació d’una de recent. Un dels requisits era que els productes que es comercialitzarien havien d’estar elaborats, totalment o parcialment, al Bages. També hi podien optar activitats comercials o d’artesania relacionades amb algun producte del qual no hi hagués oferta a Manresa.

El dia 1 d’octubre de 2020 l’Ajuntament va donar a conèixer els quatre projectes que van aconseguir la puntuació més alta en el concurs, que van ser: El taller de la tieta (artesania tèxtil), Macropus (centrada en el món del porteig i de l’embaràs), Lulets (disseny i comercialització de joguines de cartó) i d’Spart (disseny, elaboració i venda d’espardenyes d’espart artesanals).

El viver d’emprenedoria municipal compta amb 96 metres quadrats i està dividit en tres locals d’aproximadament 32 metres quadrats. Dos dels projectes comparteixen espai.

L’Ajuntament va fer amb aquests projectes uns contractes d’arrendament per una durada de tres anys, que es podran prorrogar dos anys més. El preu del lloguer serà de 81,90 euros al mes (més l’IVA) i inclou el subministrament de llum i aigua; el servei de telefonia fixa i wifi; un sistema antiincendis amb el manteniment dels extintors, una assegurança en concepte de continent i les reparacions estructurals de l’edifici que siguin necessàries.