Xavier Aliaga s’endú el 27è premi Ciutat de Tarragona Pin i Soler de novel·la

  La barcelonina Judit Romeu guanya el Vidal Alcover de traducció i el Tinet ha recaigut en la mataronina Amanda Bassa

  El periodista i escriptor de Xàtiva (País Valencià) Xavier Aliaga ha guanyat el 27è premi Ciutat de Tarragona Pin i Soler de novel·la. Aliaga, de 47 anys, ha estat premiat per l’obra ‘Les quatre vides de l’oncle Antoine’, un relat molt íntim -segons el jurat- però amb un tractament universal sobre la Guerra civil espanyola. Aquest guardó és el premi literari més ben dotat a la demarcació de Tarragona. En traducció, el 17è premi Vidal Alcover ha estat pel treball de la traductora barcelonina Judit Romeu Labayen. Romeu ha traduït la novel·la ‘Els sofriments del príncep Sternenhoch’ de l’autor txec Ladislav Klíma. Pel que fa al 20è premi de narrativa curta per Internet Tinet, la guanyadora ha estat la periodista de Mataró Amanda Bassa González pel conte titulat ‘Obsessió’. Els guardons s’han lliurat aquest dissabte al vespre en un acte al Teatre Metropol de Tarragona, que ha servit per homenatjar el llibreter i poeta tarragoní Joan Antonio i Guàrdias, mort ara fa 50 anys.

  El Metropol de Tarragona s’ha tornat a vestir de gala aquest dissabte per acollir els premis literaris més importants de la demarcació. El regidor de Cultura de Tarragona, Josep Maria Prats, ha destacat la participació en la 27a edició dels premis literaris perquè s’han presentat més de 340 propostes: 112 per al Pin i Soler, 209 per al Tinet, 13 per al Vidal Alcover, i 18 pel premi especial de guió radiofònic. Prats ha reblat en el fet que els guanyadors abasteixin tot l’àmbit dels Països Catalana com a “mostra de maduresa”, i també en el fet que els premis literaris permetin fer d’aparador dels nous talents. “Mostrar projectes actuals fruït de creadors molt joves ens enorgulleix i ens esperona a treballar per futur”, ha afegit.

  El guanyador del Pin i Soler, el periodista i escriptor de Xàtiva Xavier Aliaga, ha explicat que la seva novel·la és un llibre “d’autorealitat”. L’ha definit com una gran reportatge periodístic en forma de novel·la, en el qual es van fent salts a la història. Aliaga també ha assegurat que el procés d’elaboració de l’obra ha estat “traumàtic” amb moltes versions i incerteses. L’obra serà publicada per Angle edicions, dins la seva col·lecció Narratives i apareixerà a principis del pròxim mes de setembre.

  Traducció txeca

  Per la seva banda, de les tretze obres presentades per a la 17a convocatòria del premi-beca Vidal Alcover de Traducció, finalment el jurat s’ha decantat pel treball presentat per la traductora barcelonina Judit Romeu Labayen. La seva traducció de la novel·la ‘Els sofriments del príncep Sternenhoch’, de l’autor txec Ladislav Klíma, serà publicada per les edicions de 1984.

  L’autora ha explicat que l’escriptor txec era un filòsof inconformista i provocador, i que l’obra va causar un gran “estupor” a la societat de l’època per ser “molt poc convencional” i amb un estil molt expressiu i satíric. De fet, el règim comunista va prohibir l’obra i el 1990 va tornar a sortir publicada un altre cop.

  Narrativa a Internet

  Pel que fa al veredicte del 20è Premi de narrativa curta per Internet Tinet, dentre els 205 treballs presentats, la guanyadora ha estat la mataronina Amanda Bassa pel conte titulat ‘Obsessió’. El jurat ha definit el text com un relat amb una veu narrativa madura, que guia el lector per indrets que no són el que semblen, amb un final sorprenent. A més a més de l’obra guanyadora, el jurat n’ha seleccionat altres catorze. Totes juntes es publicaran en un volum que publicarà Cossetània edicions i apareixerà la propera tardor.

  La guanyadora Amanda Bassa ha explicat que la protagonista del seu conte és un personatge “grotesc” i “desmesurat” però que ha buscat l’ampatia del públic amb la protagonista per “connectar-hi”.

  Premi especial de guió de ficció radiofònica

  Els Premis Literaris Ciutat de Tarragona han comptat enguany amb una premi especial amb motiu de la commemoració dels 30 anys de la creació de Tarragona Ràdio. Així, Elisenda Guiu ha guanyat aquest guardó al millor guió de ficció radiofònica. D’entre les divuit propostes presentades, el jurat ha decidit atorgar-lo a la proposta ‘Indigestió’ de la dramaturga i guionista del Masnou (Maresme) Elisenda Guiu. Segons el jurat es tracta d’un bon diàleg amb estructura teatral, amb un diàleg àgil, natural i versemblant. La mateixa Guiu ha explicat que és un diàleg entre un matrimoni que estava esmorzant a la terrassa de casa seva i irromp una imatge al diari amb un nen mort a la sorra.

  A més del lliurament dels quatre guardons, l’acte ha servit per homenatjar el llibreter i poeta tarragoní Joan Antònio i Guàrdias, amb motiu del cinquanta aniversari de la seva mort. L’homenatge ha consistit en la inauguració d’una petita exposició divulgativa sobre la vida i l’obra del personatge, al vestíbul del Teatre Metropol, i un concert basat en la seva poesia, a càrrec de la cantautora mallorquina Mariona Forteza.

  Els Premis Literaris Ciutat de Tarragona són convocats per l’Ajuntament de Tarragona, Òmnium Cultural del Tarragonès i el Centre de Normalització Lingüística de Tarragona, amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, la Joieria Blázquez i les editorials Cossetània, Edicions 1984 i Angle.