La URV impulsa un congrés sobre la Batalla de l’Ebre

  Es celebrarà a Tortosa l’any vinent coincidint amb el 80é aniversari de l’esdeveniment bèl·lic amb l’objectiu de millorar-ne el coneixement dins el seu context històric i social

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
  Roda de premsa de la presentació del congrés

  El Departament d’Història, Història de l’Art i Geografia de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l’associació Amics i Amigues de l’Ebre han posat en marxa l’engranatge d’un nou congrés internacional sobre la Batalla de l’Ebre que es celebrarà a Tortosa durant dos caps de setmana consecutius, el del 28, 29 i 30 de setembre i el del 5, 6 i 7 d’octubre del 2018, coincidint amb el 80é aniversari d’aquest episodi bèl·lic sagnant i tràgic, que conjuntament amb tota la Guerra Civil Espanyola, va marcar un punt d’inflexió a les Terres de l’Ebre. “És indiscutiblement un dels esdeveniments històrics més rellevants que van succeir durant el segle XX i si bé és cert que se n’ha parlat molt, encara hi ha moltes coses a dir. El 80 aniversari ens sembla una bona data per fer-ho”, apunta el catedràtic d’Història Contemporània i degà de la Facultat de Lletres de la URV, Josep Sánchez Cervelló, qui també és el coordinador del congrés. “Moltes poblacions ebrenques van ser escenari de la Batalla i els nostres avantpassats van convertir-se en testimonis de la tragèdia i en protagonistes d’un patiment que no va acabar de cap manera amb el final de les hostilitats, ja que va quedar un territori totalment devastat i desarticulat”, afegeix.

  Els objectius d’aquest congrés, que s’ha presentat aquest matí en una roda de premsa a la seu dels Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l’Ebre, són millorar el coneixement sobre la Batalla de l’Ebre i el seu context històric i social, difondre aquest coneixement entre les noves generacions, donar a conèixer nous aspectes d’investigació històrica sobre la Batalla i al mateix temps divulgar i posar en valor el patrimoni històric relacionat amb aquest episodi bèl·lic que hi ha a les Terres de l’Ebre, d’aquí que s’organitzaran visites als espais de la Batalla de l’Ebre.

  Lluny de repetir aspectes històrics, aquest congrés vol obrir un espai de coneixement i debat que generi una visió propera, contrastada i més innovadora a l’hora d’explicar aquells fets. Els serveis d’intel·ligència davant la Batalla de l’Ebre, la sanitat o la vida local al front de guerra i els refugiats, són alguns dels temes que s’abordaran en les ponències principals. “Volem que aquells que hagin investigat el tema hi presenten comunicacions perquè la micro-història és fonamental per comprendre la història general”, ha assenyalat per la seua banda Marc March, president d’Amics i Amigues de l’Ebre.

  Ara s’obre un primera fase en la qual els investigadors interessats poden aportar
  comunicacions que avaluarà un comitè científic integrat per historiadors de diferents
  universitats. Entre els membres d’aquest comitè científic hi ha l’hispanista britànic Paul
  Preston i membres de diferents universitats nacionals i internacionals, com la UNED, la
  Universitat de Barcelona, la UOC, la Universitat de Saragossa o la de Coïmbra, a Portugal. El termini per presentar les comunicacions acaba el 14 d’abril del 2018.
  En la roda de premsa d’aquest matí també hi ha intervingut el director dels Serveis Territorials de Cultura a l’Ebre, Ferran Bladé, que ha valorat l’excel·lència de les ponències presentades, i l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, que ha destacat el rigor acadèmic i científic de l’esdeveniment.

  Tota la informació del congrés, que se celebrarà a l’auditori Felip Pedrell de Tortosa, es pot
  consultar a la web www.batalladelebre.cat, on també hi haurà un apartat on s’informaran
  totes aquelles activitats que durant l’any que ve es celebraran arreu del territori per
  commemorar el 80é aniversari de la Batalla de l’Ebre.