Un servei funerari a Girona pot arribar a costar fins a 7.500 euros

La capital de demarcació més cara és Lleida mentre que Barcelona té els serveis funeraris bàsics més econòmics

La factura d’una defunció a Catalunya no baixa dels 2.000 euros, segons les dades de diverses funeràries consultades per l’ACN. Són dades facilitades per les principals empreses del sector, Mémora i Àltima, que tenen més d’un 85% de la quota de mercat de la capital catalana. Tot i això, Barcelona és la capital de demarcació amb els serveis funeraris bàsics més econòmics. A Girona i Tarragona el mínim ofert per les funeràries és d’uns 2.500.

A Girona ciutat, ara fa dos anys i mig l’Ajuntament i el Grup Mémora –propietari del tanatori- van pactar uns serveis bàsics per a enterraments que reduïen fins a un 30% el cost mitjà d’un sepeli. El preu és de 1.966,18 euros amb l’IVA inclòs, però aquí cal afegir-hi les despeses d’inhumació (que van en funció de cada municipi). Aquest preu inclou més elements que els serveis bàsics a Barcelona: Un taüt, ambulància de recollida, enferetrament, condicionament sanitari, vestició o amortallament, eliminació de residus sanitaris, estada en dipòsit, certificat mèdic, servei d’organització, la cerimònia al tanatori, cotxe fúnebre i personal per al funeral, tramitació i gestió de la documentació, inscripció al Registre Civil, 200 recordatoris i un ram de flors.

Segons les tarifes que recull la web del Grup Mémora, el següent “pack de serveis” després del bàsic (i que ja inclou sala de vetlla i les altres despeses) costa 4.069,19 euros en cas d’inhumació o 4.530,15 si s’opta per la incineració. Depenent del què decideixin els familiars, però, el rang de preus pot ser més baix o més alt (el “pack” més car és de més de 7.500 euros). Des del Grup Mémora informen que, a la demarcació, el preu mitjà d’un enterrament se situa en 3.600 euros (sense incloure les taxes de cementiri, que varien en funció de cada municipi). A més de Girona, el Grup Mémora també gestiona altres tanatoris de la demarcació. Entre aquests, els de Salt, Palafrugell, Arbúcies, Banyoles, Besalú, Blanes, Torroella de Montgrí, la Bisbal d’Empordà o Maçanet de la Selva.

Durant el darrer any, de les 700 defuncions que hi ha hagut, la meitat dels difunts s’han incinerat. I dels 350 enterraments que s’han fet, en tan sols 21 els familiars han optat per acollir-se íntegrament a la tarifa social. Berloso admet que, després de rebre queixes, l’Ajuntament va exigir –i comprovar- que Mémora publiciti aquesta tarifa social a cadascun dels despatxos on s’atenen les famílies dels difunts. “L’empresa ens explica que l’ofereix i creiem que s’acompleix allò pactat”, diu el vicealcalde. “Però per part de l’Ajuntament, ara també estudiarem fórmules per donar-lo a conèixer més a les famílies”, subratlla Berloso, reiterant que tot i que 21 pot semblar una xifra petita, hi ha enterraments que, tot i partir d’aquesta “tarifa social”, no s’hi acaben comptant (perquè s’hi afegeixen més serveis).

A la demarcació, una altra funerària que hi té presència és la barcelonina Àltima. De fet, aquest grup està pendent de poder obrir un segon tanatori a Girona, que trencarà el monopoli de Mémora. El projecte se situarà al Mas Xirgu i, de moment, d’aquest projecte se n’està tramitant la llicència ambiental. A les comarques gironines, Àltima gestiona un dels dos tanatoris de Figueres, el de Llançà i el de Ripoll. La funerària explica que, de mitjana, la despesa per a un enterrament a la demarcació és de 2.650 euros. El preu, però, no inclou l’IVA -en aquest cas, puja a 3.200 euros- ni tampoc el trasllat del difunt fins al cementiri i la inhumació.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El preu mitjà d’un enterrament arriba fins a 6.000€ a la ciutat de Lleida

Notícia següent

El preu mínim de serveis funeraris oferts a Tarragona s’enfila fins a 2.500 euros

Notícies relacionades