Un nou futur pel Mercat del Pla a Lleida

  L’empresa guanyadora del concurs públic assumirà la rehabilitació de l’emblemàtic edifici, que podrà gestionar per un període de vint anys

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

  Sota la premissa que ha d’esdevenir un “espai amb un marcat caràcter de dinamització econòmica i social del Centre Històric de Lleida i de tota la seva àrea d’influència”, la Paeria de Lleida treu a licitació, demà, dimecres, 31 de gener de 2018, el projecte de reforma i de gestió de l’emblemàtic Mercat del Pla, que “ha de ser el punt de trobada per als lleidatans i les lleidatanes, i per als turistes i visitants; un pol estratègic de connexió entre els diferents elements que marquen la personalitat de la ciutat”, apunta el Paer en Cap, Fèlix Larrosa.

  Mitjançant el sistema de concurs públic, l’Ajuntament cedirà l’explotació del Mercat per un període de 20 anys. A canvi, l’empresa adjudicatària assumirà les obres de reforma i condicionament de l’edifici -que té un sostre edificable de 1.262,31 metres quadrats- i el manteniment. Igualment, l’empresa guanyadora del concurs abonarà un cànon anual que, com a mínim, serà de 17.273 euros. Això no obstant, l’import final del cànon sortirà de la licitació del projecte. Les empreses interessades a presentar ofertes hauran d’acreditar solvència econòmica, financera, professional i tècnica.

  El nou Mercat del Pla actuarà d’espai de benvinguda al Centre Històric i de porta d’accés al Turó de la Seu Vella, l’element patrimonial capital i diferencial de la Lleida. En aquest context, el nou espai centrarà l’oferta en la comercialització de productes agroalimentaris de proximitat i de l’Horta de Lleida, tal com va quedar recollit en les aportacions fetes per entitats i ciutadans en el procés participatiu que va impulsar la Paeria per definir els usos de l’equipament.

  També serà un equipament generador d’activitats culturals que actuarà, alhora, de connector de les principals zones comercials de la ciutat: la de la Zona Alta i l’Eix Comercial. En definitiva, el Mercat del Pla -juntament amb el Parador del Roser i la recuperació del jaciment arqueològic de la Cuirassa-, “està cridat a ser un nou un revulsiu patrimonial i econòmic del Centre Històric que ha de generar complicitats entre el comerç, la gastronomia, la cultura i el turisme”, assenyala el paer en cap.

  “Amb aquest projecte -afegeix Larrosa- apostem per la dinamització econòmica del Centre Històric, per la generació de nous llocs de treball i per la promoció dels productes de la marca Lleida”.

  L’edifici del Mercat està inclòs en el Catàleg d’Elements d’Interès Històric, Artístic i Arquitectònic del Pla General de Lleida i també en el Catàleg del nou Pla d’Ordenació Urbana Municipal (POUM), aprovat inicialment. Per aquest motiu, la Comissió Municipal de Patrimoni haurà d’informar favorablement de les actuacions que s’hi duguin a terme.