Un jutjat de Reus obre diligències contra Vox per un suposat delicte de discriminació

  L’entitat Watani va denunciar un discurs d’Ortega Smith on deia que “l’enemic comú és la invasió islamista”

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
  Pla mitjà de l'advocat i secretari general de Vox, Javier Ortega Smith, en una atenció als mitjans a la porta del Tribunal Suprem, el 14 de febrer de 2019 (horitzontal)

  El jutjat d’instrucció número 4 de Reus ha incoat diligències prèvies contra Vox i el seu secretari general, Javier Ortega Smith, per un suposat delicte de discriminació arran d’una denúncia presentada al març per l’associació musulmana Watani, segons recull l’auto a què ha tingut accés l’ACN. L’advocat de l’entitat, Hilal Tarkou, va portar als jutjats un discurs d’Ortega Smith del setembre passat on manifestava que “l’enemic comú és la invasió islamista”. El jutge està valorant la competència que té sobre els fets. En aquest sentit, no es descarta que pugui inhibir-se en un jutjat de València -on es va pronunciar el discurs- o en el Tribunal Suprem -atès que Ortega Smith és diputat electe al Congrés-.
  El jutjat va incoar diligències el 17 d’abril i va demanar a l’advocat denunciant que comparegués el 24 d’abril per tal d’aportar el vídeo i poder valorar la competència territorial. Fonts jurídiques han apuntat que el jutjat encara no ha fet pública cap resolució.

  L’advocat denunciant considera que les manifestacions del dirigent del partit ultradretà “atempten greument contra la convivència i la pau social, inciten a l’odi, motiven i criden a la conflictivat, i al racisme i a la xenofòbia contra els musulmans”. Tarkou considerava que el discurs d’Ortega Smith és “altament perillós i alarmista” i, al seu parer, reuneix tots elements que constitueixen un suposat delicte d’odi.

  Segons la transcripció del vídeo aportat per l’entitat, Ortega Smith va dir que “l’enemic comú i l’enemic d’Europa, de la llibertat, del progrés, de la democràcia, de la família i del futur s’anomena la invasió islamista”.

  Segons la denúncia, el dirigent de Vox va alertar que la civilització està “seriosament amenaçada” i que, per això, “cada cop més europeus s’estan alçant perquè pateixen a les seves ciutats, carrers i barris allò que significa l’aplicació de la xaria”.

  Ortega Smith també hauria dit que els europeus no estan disposats “a que s’enderroquin les seves catedrals i siguin substituïdes obligatòriament per mesquites”, a que les seves dones “s’hagin de tapar el rostre amb una tela negra”, ni a que s’acabi “amb allò que entenem com la civilització, per respecte als drets i a la llibertat”.

  L’associació Watani també va denunciar en el passat l’antiga cúpula de Plataforma per Catalunya (PxC), encapçalada per Josep Anglada, per un presumpte delicte d’incitació a l’odi i el racisme arran de la campanya de les eleccions municipals del 2011. L’Audiència de Tarragona ha determinat l’obertura de judici oral amb dotze investigats, alguns d’ells ara a l’òrbita de Vox.