Un any després del 17-A: més consolidació social per la comunitat musulmana

  Les comunitats musulmanes de Tarragona, Reus i Cambrils expliquen com han viscut aquest primer any després dels atemptats que es van perpetrar a Cambrils i Barcelona

  Aquest divendres, 17 d’agost, es compleix un any del fatídic dia en què van tenir lloc els atemptats de Barcelona i Cambrils, reivindicats per l’Estat Islàmic, i durant els quals van perdre la vida 16 persones i més de 100 van resultar ferides de diversa consideració. Un any dur per aquelles famílies i amics que van perdre algun dels seus éssers estimats aquest dia, per les persones que ho van patir en les seves pròpies carns i van sobreviure, pels treballadors dels voltants que ho van veure tot i van haver de socórrer als ferits, però també per la comunitat musulmana de Catalunya que va veure com uns individus utilitzaven la seva religió com a excusa per perpetrar un sanguinari atemptat.

  Precisament, per aquest motiu, les xarxes socials van ser l’escenari preferit per aquelles persones que van voler descarregar tot el seu odi i ràbia cap als musulmans. Segons l’informe anual realitzat per la ‘Plataforma Ciudadana contra la Islamofobia, durant el 2017, una tercera part dels incidents registrats contra la comunitat musulmana a tot l’estat espanyol es van produir durant les hores i els dies posteriors als atemptats de Barcelona i Cambrils. L’any passat, a Espanya, es van registrar un total de 546 incidents en contra de la comunitat musulmana, dels quals 171 es van produir arran dels atemptats. No obstant això, les comunitats musulmanes d’arreu de Catalunya van sortir al carrer per condemnar aquests fets i reivindicar que “el terrorisme no és Islam”. Tot això provoca que hagi estat un any de reflexió, de recomposició i de noves mires per a les comunitats musulmanes del territori.

  Les opinions que mantenen aquestes comunitats respecte a les conseqüències durant aquest any són diverses. El president de la comunitat musulmana de Tarragona, Abdellatif El Majdoub, assegura que els musulmans també s’han vist afectats pels atemptats. “La gent té por i nosaltres també”, explica Abdellatif El Majdoub que, a més, assegura que des que es van perpetrar els atemptats de Barcelona i Cambrils “menys musulmans acudeixen a la mesquita”. El president de la comunitat musulmana de Reus, Mohamed Said Badaoui, subscribeix les paraules d’Abdellatif El Majdoub. “L’islam és innocent dels atemptats”, expressa Said qui afegeix que “les primeres víctimes som els musulmans”. El president de la comunitat musulmana reusenca recorda que “els atemptats en països musulmans no tenen tanta repercussió com els que succeeixen a Europa”. D’altra banda, l’imam de la mesquita de Cambrils, Mohamed Ouadi, explica que “l’atemptat està superat, però sobrepassar el que és el fenomen d’aquests atacs terroristes jihadistes en general és més difícil”.

  Menys odi, més tolerància i enfortiment social

  En definitiva, “un any diferent”, però que, com testifiquen els presidents de les diferents comunitats musulmanes, ha servit per revertir la situació i intensificar les activitats i mesures per resoldre amb efectivitat els dubtes dels més joves, com també per crear un llaç més estret amb la resta de la ciutadania que, potser, abans no existia. “Ens hem centrat en realitzar més activitats pels joves per donar-los respostes des de la mesquita i que no les hagin de buscar fora”, explica el president de la comunitat musulmana de Reus. A això se suma l’imam de Cambrils: “La nostra comunitat sap que la nostra orientació de cara als joves sempre ha estat allunyar-se d’aquest terror i violència perquè saben desvincular el que és la religió d’aquesta barbàrie”.Segons Mohamed Said Badaoui, es tracta de “conèixer-nos mútuament”. Més tolerància i més convivència, al cap i a la fi.

  De fet, Mohamed Said Badaoui, de la comunitat musulmana de Reus, i  Mohamed Ouadi, de la comunitat de Cambrils, coincideixen en el fet que, després dels “lamentables atemptats” no han experimentat un major sentiment d’odi o racisme per part d’aquells que no comparteixen la seva religió ni cultura. Al contrari, el president de l’entitat de Reus assegura que després dels atemptats han rebut “el suport de l’administració” i “s’ha enfortit la relació amb la resta de la societat”. En aquest sentit, la comunitat musulmana de Reus ha apostat per involucrar-se molt més en l’agenda cultural i social de la ciutat. Un exemple és el sopar de Ramadà obert a la ciutadania que la comunitat musulmana va celebrar l’any passat per primer cop i ha repetit enguany; aquest 2018 “més obert a la ciutadania, amb la participació d’associacions de veïns” i un total, aproximadament, de 250 participants.

  Per la seva banda, Mohamed Ouadi, de la comunitat musulmana de Cambrils, assegura també que s’està treballant amb l’Ajuntament i diverses institucions, “que sempre ens han donat un gran suport i sentim que hi ha una unió”, per tal d’encarar amb efectivitat i controlar a la joventut.

  Actes en homenatge a les víctimes

  Aquest divendres, 17 d’agost es compleix un any, tècnicament de l’atemptat a Barcelona, i demà, 18 d’agost es compliria un any de l’atemptat a Cambrils, ja que aquest es va perpetrar passada la mitjanit. Per aquest motiu, durant aquest divendres es realitzaran actes commemoratius  en molts municipis com Salou, Vila-seca, Reus, Altafulla i Torredembarra -i a excepció, sorprenentment, de Tarragona- en la majoria de casos fent minuts de silenci en memòria a les víctimes. Tot i això, s’espera que l’acte més concorregut serà el que se celebrarà aquest dissabte, 18 d’agost, al Passeig Marítim de Cambrils, davant del Club Nàutic, on es descobrirà un element de record que s’ha instal·lat al lloc dels fets i diverses ofrenes florals. En aquest últim, participarà la comunitat musulmana de Cambrils, tot i que també han estat convidades la resta de comunitats musulmanes del territori, com la de Reus, que ja ha confirmat a aquest mitjà la seva assistència.