Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

‘El Umbral’: l’allunyament dels prejudicis en la realitat del sensellarisme

Avatar photo

El documental es va presentar ahir al vespre al Centre d’Art Cal Masó en exclusiva on es va poder gaudir de 15 minuts en primícia

Sensellarisme: una paraula que encara no s’inclou als diccionaris i no del tot coneguda. Si més no, ‘sensellarisme’ és un concepte cada vegada més utilitzat per definir la realitat de persones que es troben en diferents situacions d’exclusió de la llar, des de l’infra-habitatge fins a les persones que dormen al ras. Aquesta és la temàtica que tracta el documental ‘El Umbral’ que es va presentar ahir al vespre i basat en l’informe realitzat per la Càtedra d’Habitatge de la Universitat Rovira i Virgili (URV) per a la Unió Europea (UE). El Centre d’Art Cal Massó va acollir la première, amb la presència del director de la Càtedra d’Habitatge de la URV, Sergio Nasarre, el productor del documental, Isidre Monreal, la regidoria de Benestar Social, Montserrat Vilella, i l’alcalde de la ciutat, Carles Pellicer.

El sensellarisme no és un fenomen senzill. Moltes vegades, aquest concepte s’associa només a la seva categoria més visible de la gent que dorm al carrer.  Però, l’informe realitzat des de la Càtedra d’Habitatge per a la UE demostra que hi ha 13 tipus de sensellarisme, segons Nasarre. Al voltant d’aquest fenomen, a més, hi ha tota una sèrie de prejudicis i estereotips. Normalment, la imatge que es té d’una persona que viu al carrer és un home, amb el cabell llarg, amb barba i potser amb símptomes d’embriaguesa, envoltat de cartrons de vi, o bé associat al consum de drogues. Però, tot i que molts pensen que aquesta és la causa de trobar-se al carrer, moltes vegades “no és causa sinó conseqüència”, com apuntava el productor, Isidre Monreal.

Precisament, el documental trenca amb aquests estereotips i prejudicis: hi ha dones afectades per aquesta situació, i d’altres persones que han tingut un bon nivell de vida i de les quals no es podria arribar a pensar que acabarien sense una llar on viure. La intenció del documental és “fer arribar a la gent l’informe de forma transparent”, segons Monreal. És a dir, sense afegir xifres exactes i sense que els espectadors puguin percebre la presència de l’informe. “Una de les dades que més em va sorprendre és que una de les causes són les ruptures amoroses”, deia Monreal. Però, totes aquestes dades, causes, conseqüències i xifres estan reflectides al documental amb les històries de vida de cadascun dels testimonis.

El Centre d’Art Cal Massó va acollir ahir al vespre la première de ‘El Umbral’ en exclusiva, on els assistents van poder gaudir de 15 minuts en primícia del documental. “Una persona sense sostre s’ha de contemplar com un fracàs de la nostra societat”, va apuntar Montserrat Vilella, i va afegir que “mentre hi hagi una sola persona sense llar a la ciutat significa que nosaltres hem de treballar”. Però, per això cal canviar la imatge que tenim d’aquestes persones. Per la seva banda, Pellicer va destacar la tasca de conscienciació social que podria afavorir la divulgació d’aquest documental respecte als sensellar.

Finalment, el productor va explicar que, de moment, només es poden mostrar els 15 primers minuts del documental perquè la intenció és presentar-se a diferents concursos. Per això, encara no hi ha una data prevista d’estrena.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Demanen set anys de presó a quatre acusats de robar i lligar la propietària i dos treballadors d’una granja a Organyà

Notícia següent

L’alcaldessa de Barcelona activa la qüestió de confiança per aprovar els pressupostos

Notícies relacionades