Ultimàtum de Sarrià de Ter a Hinojosa per acabar amb les males olors

  L'Ajuntament ja ha sancionat l'empresa per superar els nivells acústics permesos

  L’Ajuntament de Sarrià de Ter (Gironès) ha donat un ultimàtum de quinze dies a l’empresa Hinojosa perquè solucioni el problema de pudors. La decisió arriba després de les queixes veïnals creixents per les molèsties de les males olors originades en aquesta empresa paperera. Consistori i companyia van pactar un calendari d’actuacions per solucionar les queixes que s’acaba l’abril de l’any que ve. La pressió veïnal ha fet que el consistori mogui peça i li demani acabar amb les pudors ja. Una altra queixa relacionada amb la paperera de Sarrià és amb els sorolls que provoca. En una carta als veïns del municipi, l’alcalde informa que ja se’ls ha sancionat perquè Hinojosa sobrepassava els nivells acústics permesos.

  Ultimàtum de Sarrià de Ter a l’empresa Hinojosa. L’Ajuntament, segons ha anunciat en un comunicat enviat als veïns, els ha donat quinze dies per a què solucionin els problemes de les males olors. Un mal que els veïns ja van denunciar fa mesos i que s’ha accentuat en les darreres setmanes. El passat mes de març, l’empresa va demanar “paciència” per poder resoldre la problemàtica posant a to tota la maquinària de la fàbrica, tot i que ja va alertar que era “impossible” fer-les desaparèixer del tot. El passat divendres però, l’Ajuntament es va trobar amb els seus responsables i els va donar dues setmanes per arreglar-ho.

  En la carta, firmada per l’alcalde i tot l’equip de govern, avisen que en cas que no hi hagi canvis en aquest termini “emprendran totes les accions d’altre tipus” que estiguin a les seves mans. També recorden que l’administració competent és la Generalitat. Per aquest motiu, el passat mes de juny van demanar a la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic que controlés de prop l’empresa. “És precisament la Generalitat l’administració competent, donades les característiques de l’empresa, no només en concedir els permisos d’activitat, sinó i sobretot, a l’hora d’exercir les funcions inspectores i sancionadors que corresponguin”, afirmen tot assenyalant que els consta que el govern ja ha engegat els procediments corresponents.

  L’Ajuntament sí que té competències en matèria de soroll. És precisament per aquest motiu que en aquest comunicat informen que Hinojosa ja ha rebut sancions per excedir-se dels límits permesos.

  Taula de seguiment
  El passat mes de març, Ajuntament, Hinojosa i veïns van decidir crear una Comissió de Seguiment dels compromisos de l’empresa entorn als problemes ja expressats pels veïns. Després de l’arribada de l’estiu, el malestar veïnal va tornar a créixer. Els compromisos s’havien d’anar desplegant fins a l’abril de l’any que ve. El consistori de Sarrià admet que s’han fet progressos i que l’empresa havia fins i tot retallat terminis.

  En relació a les pudors, el consistori té localitzats dos focus dins l’empresa paperera. Un seria la depuradora on s’ha instal·lat una sitja per recollir els fangs depurats. L’altre focus seria la pasta del paper pel qual han canviat els contenidors per una compactadora.

  Hinojosa va arribar a Sarrià després del tancament de l’antiga Torraspapel el passat mes d’octubre. La voluntat era produir 90.000 tones anuals de paper. Per fer-ho possible, va invertir 30 milions d’euros (MEUR) per remodelar l’edifici, adquirir maquinària nova i construir una depuradora