Tres mesos de presó per un veí de Vinyols i els Arcs per enverinar animals domèstics

    Els Agents Rurals van localitzar dues persones en el moment que col·locaven el verí i les van relacionar amb la mort de dinou gossos, deu gats, una guineu i una fagina

    temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

    El Jutjat Penal número 1 de Reus ha condemnat a tres mesos de presó i a pagar una indemnització per la fauna afectada a un veí de Vinyols i els Arcs (Baix Camp) que va causar la mort intencionada per enverinament d’una trentena d’animals, domèstics principalment. Els fets van tenir lloc l’any 2006, arran d’una investigació dels Agents Rurals oberta per les denúncies de particulars sobre la mort de mascotes amb simptomatologia d’haver estat enverinades. Els agents van recollir un gran nombre fauna morta relacionada amb l’ús de verí i dins d’una zona de gran activitat cinegètica, la Riera del Regueral, a Vinyols i els Arcs. Això impedia que s’assentessin espècies salvatges i eliminés les domèstiques. Finalment, van interceptar dos persones en el moment de col·locar el verí i van constatar que havien mort dinou gossos, deu gats i una guineu. Les necròpsies van confirmar que havien mort enverinats per un producte altament tòxic utilitzat durant un llarg període de temps.

    El verí en qüestió, segons apunta el Departament d’Agricultura, que ha emès un comunicat difonent la sentència, de fa una setmana, tenia una toxicitat tan alta que se’n va prohibir l’ús, la tinença i la comercialització l’any 2007 pel risc que suposava per al medi ambient i la salut humana. Era col·locat en productes carnis o peix en productes animals. En alguns casos, la fabricació dels esquers era molt professional i això provocava que, a l’ingerir el verí, els animals no morissin immediatament, provocant-los una mort lenta i agònica. Els Agents Rurals van denunciar els fets davant el Jutjat Penal número 1 de Reus. En el procediment es va personar com a acusació popular el Fons per a la Conservació del Voltor Negre, atès que l’ús de verí té un gran impacte en la conservació d’espècies protegides i, a més, d’il·legal, és un mètode no selectiu.