Tortosa reclama aturar la suspensió de l’Autonomia en un ple marcat per l’absència del PSC

  La sessió extraordinària se celebra sense la foto del rei Felip VI en la sala de plens

  L’Ajuntament de Tortosa ha aprovat la proposta de l’AMC i l’AMI que demana aturar la suspensió de l’Autonomia de Catalunya amb l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola. L’aprovació s’ha fet un ple extraordinari marcat per l’absència de tots els regidors del grup municipal del PSC. Tot i no estar presents, els socialistes han estat acusats de covardia per “no donar la cara” i de “sentir vergonya” per la complicitat del PSOE amb el PP i Ciutadans per l’aplicació del 155. La votació s’ha fet a mà alçada a petició de Movem Tortosa ja que havien sol·licitat votar separadament els punts i no s’ha autoritzat. Dos regidors d’aquest grup han votat a favor i una altra s’ha abstingut pel punt de la proposta que defensava la declaració unilateral d’indenpendència (DUI). En la sessió també s’ha trobat a faltar la fotografia del rei Felip VI, que segons fonts municipals “ha patit un contratemps”, així com un quadre del monarca quan era petit que fins ara presidia el fons de la sala.

  Amb l’absència del regidor del PP, Xavier Dalmau, per baixa mèdica i la dels regidors d’ERC i el PDeCAT, Joaquim del Pino i Josep Felip Monclús, de visita a Israel per assistir al 39è Congrés dels World Sports Games que s’han de celebrar a Tortosa el 2019, la resta de regidors que no han assistit al ple no han justificat la seva absència. La plantada dels regidors del PSC al ple extraordinari i urgent d’aquest dimarts ha estat durament criticada per la resta de grups municipals.

  El més contundent ha estat l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, que ha lamentat que el grup socialista s’hagi excusat pel fet que no els hagin acceptar una moció que han presentat aquest dimarts al matí. “El senyor Roig –el portaveu del PSC a Tortosa- que no és ignorant malgrat que ho pugui semblar, sap que aquestes mocions s’incorporaran al proper ple, que es on es discuteixen les mocions dels grups municipals”, ha assenyalat l’alcalde.

  Bel ha assegurat que la no presència dels regidors socialistes es deu a “la vergonyant posició que té el PSC i el PSOE en relació del 155”. “També em faria vergonya venir a aquest ple a defensar aquesta posició. No estan representats al ple perquè tenen vergonya de venir a donar al cara”, ha criticat.

  Votacions a mà alçada
  El grup municipal de Movem Tortosa ha demanat que es poguessin votar els tres punts de la proposta de l’ACM i l’AMI per separat perquè, alguns dels seus regidors, no consideraven votar a favor de l’aplicació de la llei de transitorietat i la declaració unilateral d’independència, que es defensava en el primer punt. Els portaveus de la resta de grups no han acceptat aquesta votació per parts i s’ha fet de manera conjunta, però a mà alçada a petició, també, de Movem Tortosa –de qui han assistit al ple 3 dels 4 regidors del grup-.

  Finalment, la proposta ha rebut 13 vots a favor dels regidors dels PDeCAT, ERC i la CUP, i dos vots a favor de Movem Tortosa. Una regidora de Movem s’ha abstingut i no hi ha hagut cap vot en contra.

  Aprovació a Amposta i Deltebre
  A Amposta la moció s’ha aprovat per suport majoritari però sí que ha estat votada per punts. El grups d’Esquerra Amposta, el PDeCAT i la regidora no adscrita Rosa Pertegaz han donat suport a tota la moció però el regidor German Ciscar s’ha abstingut al primer punt al quan també ha votat en contra el PSC. Als altres han votat a favor.

  A Deltebre tots els grups han votat a favor de la proposta, excepte el regidor del PP que ha votat en contra. També ha secundat la moció Compromís d’Esquerres –Socialistes per Deltebre del qual l’ex alcalde socialista, José Emilio Bertomeu, és el portaveu.