Tortosa oficialitza la designació com a Capital de la Cultura Catalana 2021

  L'acte s'ha celebrat a l'Espai Sant Domènec amb la participació d'institucions i entitats culturals de la ciutat

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

  Aquest divendres 25 de maig, a l’Espai Sant Domènec de Tortosa, l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, i el president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, han signat l’acord que oficialitza la designació de la ciutat com a Capital de la Cultura Catalana 2021. Com ha recordat Tudela en el seu parlament, amb Tortosa 2021 la Capital de la Cultura Catalana arribarà a la seva majoria d’edat, agafant el relleu al Vendrell, que ostentarà el títol l’any 2020.

  Durant l’acte, l’alcaldessa, Meritxell Roigé, ha recordat el passat íber, romà i àrab de la ciutat; la seva situació estratègica, i la seva riquesa patrimonial. “Som una ciutat que ha estat sempre capital, punt de referència, amb la Corona d’Aragó, al Renaixement, o en l’edat contemporània”, ha manifestat. Roigé ha destacat l’important teixit associatiu cultural que té el municipi, ha reivindicat el dialecte tortosí, i ha reblat que “la cultura és l’ànima de Tortosa”. L’alcaldessa que ha acabat el seu parlament amb el vers ‘Maig d’Amor’ del poeta Gerard Vergès, també ha recordat els projectes relacionats amb la cultura ja anunciats com és l’ampliació del Museu, del Teatre Auditori Felip Pedrell, o de la Casa de les Tres Cultures; o la nova plaça de la Catedral amb la museització de les restes arqueològiques.

  Per la seva part, el president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, ha destacat l’oportunitat que pot suposar per Tortosa aquesta nominació, ja que farà que milers de persones visitin la ciutat durant aquell any. “Tortosa 2021 marcarà un abans i un després si treballem tots per mantenir l’essència de l’acte d’avui”, ha manifestat.

  L’acte que s’ha fet a l’Espai Sant Domènec ha comptat amb l’actuació de l’Escola municipal de Teatre, l’Escola municipal de Música, i l’Escola de ball, cant i música tradicional Lo Planter. També hi han estat presents els geganters i la cucafera, i els castellers de Tortosa que han fet un pilar a l’inici de l’acte. Tot recordant el consens indispensable per poder ser Capital de la Cultura Catalana, a l’acte d’aquest divendres han intervingut els portaveus dels grups municipals del PP, PSC, Movem Tortosa, ERC i PDeCAT. També el conseller de Cultura, Lluís Puig, des de Brussel·les, ha enviat un missatge d’àudio felicitant la ciutat per la nominació i animant-la en la seva organització.