Tortosa licita les obres de construcció de la Casa de les Tres Cultures al call jueu

    El nou equipament, que pretén potenciar la jueria tortosina com a producte turístic, s'insta·larà en un dels pavellons de l'antic balneari del Porcar

    temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

    L’Ajuntament de Tortosa ha aprovat en Junta de Govern Local l’expedient de contractació per a la construcció de la Casa de les Tres Cultures, un equipament destinat a explicar al visitant la convivència al llarg de la història a Tortosa de cristians, jueus i musulmans. Aquestes insta·lacions s’ubicaran en un dels pavellons de l’antic balneari del Porcar, en ple call jueu, barri on l’Ajuntament ha invertit en els últims anys amb l’objectiu de sanejar-lo i posar-lo en valor com a producte turístic en si mateix, atenent a la importància que la jueria tortosina va tenir en el passat tant des del punt de vista urbanístic com social, econòmic i cultural. La creació de la Casa de les Tres Cultures és un compromís explicitat en el Pla d’Actuació Municipal (2015-2019).

    El nou equipament s’ubicarà al pavelló número 9 de l’antic balneari del Porcar. Amb caràcter previ, l’actuació planteja l’enderroc d’algunes edificacions en estat ruinós del voltant, l’adequació de tot l’espai i la creació d’un pati interior. L’espai esdevindrà un punt més del recorregut turístic que comença als Jardins del Príncep, amb el museu d’escultures de Santiago de Santiago, l’accés a la muralla del segle XIV i torres de vigia de les Avançades de Sant Joan, descendirà al manantial de l’Esperança -també recuperat- fins acabar a la Casa de les Tres Cultures. L’antic pavelló on s’instal·larà el nou equipament s’enderrocarà, atenent a la seva precària situació. L’edifici de nova planta tindrà tres façanes, planta baixa i dues plantes pis diàfanes per facilitar la seva museïtzació. La superfície construïda que preveu el projecte és de 162,78 m2. El pressupost de licitació és de 250.525 euros.

    La regidora d’Urbanisme, Meritxell Roigé, ha explicat que la creació de la Casa de les Tres Cultures potenciarà turísticament un barri, Remolins, que acull un dels calls jueus més interessants del país. Aquest nou equipament, ha afegit Roigé, valoritza encara més tot un entorn que ja compta amb elements molt atractius des del punt de vista patrimonial i turístic, com és el castell de la Suda, la muralla medieval o els jardins del Princep. De la seva banda, el regidor de Turisme, Josep F. Monclús, ha volgut fer notar que aquesta actuació s’inscriu dins de l’aposta de l’àrea de turisme per “posar en valor els actius patrimonials, materials i immaterials a l’objecte de reforçar la identitat diferencial de l’oferta turística local, focalitzant-la en àmbits temàtics que resultin exclusius, originals i atractius”