Tortosa es desentén del monument franquista i el deixa en mans del Parlament

Avatar photo

El futur del monòlit es podria resoldre amb la nova Llei de Memòria Històrica

Pla general de la façana fluvial de Tortosa amb el monument franquista al mig del riu. Imatge 13 de maig del 2019

El mandat que ara acaba a Tortosa ve marcat per un canvi històric a l’alcaldia, que encapçala per primera vegada a la història de la ciutat una dona, però també per la polèmica consulta que es va fer la primavera del 2016 sobre el futur del monument franquista de l’Ebre, el monòlit de la dictadura més gran de Catalunya que es conserva en un espai públic. Un 68% dels tortosins i tortosines que van votar van decidir deixar-lo on és, al mig del riu, però reinterpretar-lo. En canvi, el monument sembla que no té amo. Els candidats a l’alcaldia deixen el seu futur en mans de la nova llei de Memòria Històrica que ha anunciat el Parlament però avisen que, si s’ha de treure de l’Ebre, el cost no ha d’anar a càrrec de l’Ajuntament, que no n’és propietari.

Per als ciutadans de Tortosa, el monument franquista de l’Ebre no estaria entre els seus principals maldecaps. De fet, en la consulta que es va fer el maig del 2016 la participació només es va apropar al 30%. “Per a la gent de Tortosa no és el problema principal. A la premsa i als mitjans els interessa molt però no és el que preocupa a la ciutadania, que el veu allà i el té assumit”, defensa el cap de llista del PSC, Enric Roig. També l’alcaldable d’ERC, Xavier Faura, reconeix que “a la major part dels tortosins no els preocupa excessivament” i assenyalaque se li té “més o menys tolerància” depenent de com va viure el franquisme cada generació. “Els menors de 50 anys el veuen com un monument al mig del riu i no l’associen a Franco. En canvi, el visitant es pregunta què hi fa aquí”, argumenta l’alcaldable republicà.

Des del PP de Tortosa, el nou cap de llista, Tonyo Vallés, se suma a l’argument que a la capital ebrenca el monòlit franquista no és un motiu “de discussió”, però es mostra disposat a adaptar-se si la ciutadania, “més endavant, demana algun altre tipus d’actuació”. “S’hauria d’estudiar”, admet Vallés. L’alcaldable popular defensa “la bona intenció dels que el van col·locar” però reconeix que “la interpretació que cadascú fa d’un símbol pot molestar” tot i assenyalar que “estructuralment no fa nosa”.

“Cal respectar totes les sensibilitats i aplicar estrictament el que digui la llei. Si ha d’anar fora, ha d’anar fora”, afirma Faura. Aquest mateix criteri és el que també defensa l’actual alcaldessa i candidata de Junts per Tortosa, Meritxell Roigé. “El Govern ha anunciat una nova llei que preveurà retirar el monument. No ho sabem amb certesa però permetria saber què s’ha de fer”, argumenta. “Complirem el que les lleis del Parlament de Catalunya determinin però sempre tenint en compte que no és nostre i que els recursos els haurà d’aportar qui sigui i l’haurà de retirar qui sigui”, afegeix Roigé. “Per més que tinguem intenció de fer una cosa o una altra des del municipalisme, acabarà passant el que digui la llei”, afegeix Faura. També des del PP, Vallés recorda que el monument no és propietat de Tortosa i assenyala que “és de tots els espanyols”. “Potser també hi tindrien alguna cosa a dir”, defensa l’alcaldable popular.

Des de Movem Tortosa, el cap de llista, Jordi Jordan, també s’empara en la nova llei de Memòria Històrica i demana que siguin les administracions superiors les que acabin assumint el cost del que s’hagi de fer. “Es va imposar des del règim franquista i ara la Generalitat i el govern de l’Estat han de dir la seva”, sosté Jordan. “És una competència de la Generalitat -i confia que es contempli explícitament què fer-ne a la nova llei- però des de Movem Tortosa considerem que hem de ser un referent en memòria històrica i aprofitar el monument per fer-ho possible”, diu el candidat de Movem.

L’oposició no estalvia crítiques a la inacció del govern municipal des que es va celebrar la consulta. “No han fet absolutament res”, sentencia Jordan. “Hi ha hagut un govern que no han fet els deures. No ha complert ni el mandat popular ni la llei de memòria històrica”, afegeix Roig. El candidat socialista també considera que la ciutat ha de ser capdavantera en memòria històrica i capitanejar el memorial de la Guerra Civil. El PSC proposa destinar una nau del Museu de Tortosa a recordar la repressió franquista a la ciutat.

“No tota la feina està feta amb la retirada del monument feixista. Hi ha 27 símbols més clarament franquistes a la ciutat i altres que hem detectat”, apunta el cap de llista de la CUP, Xavier Rodríguez. “Al feixisme ni se’l pot consultar ni reinterpretar i s’ha de fer fora de l’espai públic. Demanem la rectificació als partits independentistes o que es diuen d’esquerres que van avalar la consulta de la vergonya, que ha fet que el monument encara estigui al mig del riu. La prova de la seva errada és que no s’ha complert ni el resultat de la consulta”, tanca el candidat cupaire.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La marca Horta de Lleida es posa en marxa amb l’acreditació de les primeres 22 empreses productores

Notícia següent

Es presenta el nou volum de ‘L’Abans: Vilanova i la Geltrú: 1960 – 1991’ a la biblioteca Joan Oliva

Notícies relacionades