Tortosa demana que l’aigua del canal Segarra-Garrigues es destini a ús intern de la conca de l’Ebre

Avatar photo

El ple de l'Ajuntament consensua una moció que rebutja qualsevol transvasament de l'Ebre a conques internes de Catalunya

El ple de l’Ajuntament de Tortosa ha aprovat per unanimitat una moció per reiterar l’oposició del consistori a qualsevol transvasament de l’Ebre o del Segre a les conques internes de Catalunya. Malgrat que als acords de la proposta, presentada per Movem Tortosa però consensuada amb tots els grups municipals, no rebutja explícitament l’anomenat pacte de Rialb, sí que insta la Generalitat a garantir que l’aigua del canal Segarra-Garrigues només es destini a usos interns de la conca de l’Ebre. La proposta planteja també que el Govern faci un estudi acurat sobre els problemes d’abastiment d’aigua de boca dels quatre municipis de l’anomenat pacte de Rialb que estan, en part, fora de la conca de l’Ebre, per buscar alternatives basades en els principis de la nova cultura de l’aigua. L’alcalde, Ferran Bel, ha agraït que “un cop més” Tortosa es posicioni “unànimement” en contra de qualsevol transvasament.

La proposta final que s’ha aprovat ha tingut com a base la moció presentada per Movem Tortosa que s’ha obert a modificar-la per aconseguir consensuar-la amb tots els grups, tal i com la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) havia demanat als representants polítics. La moció, aprovada per unanimitat, té quatre punts: rebutjar qualsevol transvasament de l’Ebre a les conques internes de Catalunya; instar la Generalitat a garantir que l’aigua del canal Segarra-Garrigues només es destini a usos dins de la conca de l’Ebre; instar la Generalitat a fer un estudi més complert de les necessitats d’aigua de boca dels municipis afectats fora de la conca de l’Ebre i buscar alternatives d’abastiment basades en els principis de la nova cultura de l’aigua; i traslladar els acords al Govern, als partits polítics i a la PDE.

El proposant de la moció, el portaveu del grup municipal de Movem Tortosa, Jordi Jordan, ha assegurat que l’objectiu de la proposta era que l’Ajuntament es posicionés en contra de qualsevol transvasament d’aigua de l’Ebre o dels seus afluents fora de la conca “per molt petit que sigui”. Arran de la polèmica oberta després de l’acord per fer arribar aigua de l’embassament de Rialb a una trentena de pobles de la Segarra, l’Urgell, la Conca de Barberà i l’Anoia, Jordan ha explicat que calia un pronunciament, de nou unànime, de l’Ajuntament de Tortosa. “No podem consentir un transvasament per molt petit que sigui a quatre pobles que estan fora de la conca de l’Ebre perquè s’està creant un precedent perquè més endavant l’aigua arribi a Barcelona o a altres territori com el País Valencià o Múrcia”, ha afegit.

El portaveu de Movem ha recordat que, en l’anomenat pacte de Rialb, la majoria de municipis afectats estan dins de la conca de l’Ebre però que hi ha quatre que formen part de les conques internes de Catalunya. “En aquest cas estem parlant de transvasament”, ha manifestat Jordan.

Tot i que la moció s’ha aprovat per unanimitat, la portaveu del grup municipal del PDeCAT, Meritxell Roigé, ha recordat que tots els municipis de l’anomenat pacte de Rialb formen part de la conca de l’Ebre, segons el registre de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), malgrat que és cert que n’hi ha quatre que dins del seu terme municipal també forma part de les conques internes de Catalunya. Roigé ha recordat que el Govern ha estudiat totes les alternatives possibles per abastir d’aigua de boca aquests municipis i que aquesta solució ha estat la menys perjudicial.

L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha intervingut per agrair a tots els grups municipals que hagin fet un esforç per tornar a aprovar per unanimitat una proposta que rebutja qualsevol transvasament fora de la conca de l’Ebre.

Es canviarà el nom de la plaça Joaquín Bau
D’altra banda, el ple de l’Ajuntament de Tortosa també ha aprovat, amb només el vot contrari del regidor del PP, la moció de la CUP-Ae que demana canviar el nom de la plaça Joaquín Bau, al barri de Ferreries, per un altre. Bau, alcalde de Tortosa entre el 1925 i el 1930, durant la dictadura de Primo de Rivera, va tenir un càrrec públic en els anys de la Guerra Civil espanyola i la darrera etapa del franquisme. PSC, Movem Tortosa, ERC i PDeCAT han donat suport a la proposta de la CUP i només el regidor del PP, Xavier Dalmau, s’hi ha posicionat en contra assegurant que “els carrers han d’estar plens de noms de tortosins i tortosines”.

La regidora d’ERC i membre del govern municipal, Cristina Girón, ha donat suport a la moció però ha demanat que no es presentin més propostes d’aquest tipus fins que l’Ajuntament disposi del catàleg de vestigis franquistes que s’ha d’elaborar per donar compliment a l’article 15 de la Llei de memòria històrica.

Per la seva part la portaveu de PDeCAT i regidora, Meritxell Roigé, ha donat suport a la moció malgrat considerar que “no és un problema per a la ciutadania ni el barri de Ferreries”. Roigé ha qüestionat que el canvi de nom sigui una prioritat però que no volen perjudicar més la imatge de la ciutat.

La proposta també demana retirar la inscripció del monòlit rectangular que hi ha a la mateixa plaça, retirar la medalla d’Or de la ciutat, així com el títol de Fill Predilecte de la Ciutat concedit a Bau. El proposant, el regidor de la CUP, Xavi Rodríguez, ha acabat el debat assegurant que s’havia fet un acte que s’hauria d’haver fet fa anys i malgrat anunciar noves mocions, s’ha mostrat obert a fer una trobada amb la resta de grups per conèixer de quina manera es pot treballar per retirar qualsevol vestigi franquista.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Banyeres del Penedès celebra els Tres Tombs i la I Fira del Pagès amb un gran èxit de participació

Notícia següent

Vaga indefinida cada dilluns dels treballadors del metro de Barcelona

Notícies relacionades