Tortosa adjudica la gossera a una empresa de Vinaròs i aixeca les protestes de la protectora ARCA

  L'alcalde, Ferran Bel, assegura que els animals en cap cas sortiran del municipi i només es sacrificaran si així ho disposa la normativa catalana

  La Junta de Govern de l’Ajuntament de Tortosa ha adjudicat la gossera municipal a la societat Serproanimal, SL de Vinaròs, fet que ha aixecat les crítiques de la protectora local, ARCA, l’encarregada de gestionar fins aquests moments el servei i que també es va presentar al concurs públic per optar a la concessió. L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha defensat la resolució i la seva legalitat tot recordant que, mentre la guanyadora havia plantejat una rebaixa del 10% en el preu de licitació, ARCA no va voler assumir cap millora econòmica. Davant les crítiques de la protectora, que qüestiona les pràctiques de l’empresa que gestiona El Corralet de Vinaròs, Bel ha assegurat que en cap cas els animals que es trobin a la gossera de Tortosa abandonaran el terme municipal i, en el cas que s’hagin de produir sacrificis –la protectora local acusa l’empresa guanyadora de fer desaparèixer els gossos-, sempre es decidiran en aplicació de la llei catalana.
  Bel ha explicat que, després de parlar amb les responsables d’ARCA, que han organitzat diverses mobilitzacions davant la possibilitat de no continuar gestionant la gossera municipal. Malgrat això, argumenta que les al·legacions presentades per l’entitat per evitar que Serproanimal SL assumís la concessió “jurídicament no se sostenen” i que el consistori ha hagut de culminar el procediment del concurs d’acord amb un informe de secretaria. “Podíem incórrer en una falta administrativa greu o un possible delicte”, adverteix.

  Afegeix l’alcalde que el procediment ha de garantir el servei “amb la màxima seguretat jurídica i “respectar” la legislació catalana”. En aquesta línia, i davant les temors expressades per la protectora, ha assegurat que la policia local s’encarregarà de controlar les entrades i sortides d’animals, que la ciutat no podrà enviar fora o rebre de l’exterior més animals i que els possibles sacrificis que es puguin dur a terme es faran d’acord amb la llei catalana, no segons la valenciana. Segons ha adduït, no els consta que l’empresa guanyadora tampoc hagi estat sancionada o condemnada fins aquests moments per males pràctiques amb els animals. ARCA posa en dubte obertament els seus mètodes i, fins i tot, havia insinuat que maltractaven o sacrificaven gossos –assegura que disposen d’un crematori propi a Vinaròs-, aportant retalls de premsa sobre suposades denúncies.

  Davant l’enrenou que ha generat a les xarxes socials la notícia de la concessió definitiva del servei, l’alcalde de Tortosa ha mostrat la seva contrarietat per les crítiques. Recorda que en el moment de plantejar el concurs “ningú es va oposar les bases” i fins i tot ARCA va decidir concórrer al concurs: “acceptaven les condicions”. Per contra, sosté, en el moment de presentar la seva oferta “no rebaixen ni un cèntim” . “Si haguessin arribat a un 6% haurien guanyat”, apunta, tot recordant que la protectora es podia haver adjudicat el concurs també en cas d’empat. L’empresa guanyadora va arribar a baixar un 10%. Anualment, el consistori destina més de 60.000 euros al manteniment del servei. De fet, i segons Bel, Tortosa és l’única ciutat de les Terres de l’Ebre que l’ofereix.

  “Destinem recursos a animals que no es destinen a cap altre municipi. I els animals es queden a Tortosa. Vetllarem perquè continuem sent referència. Ningú impedeix que ARCA continuï fent de protectora però que cadascú analitzi la seva quota de responsabilitat en aqueesta situació”, ha insistit. Fins i tot, ha argumentat que aquesta mateixa empresa s’encarrega de fer la recollida d’animals abandonats en diversos municipis de les Terres de l’Ebre, emportant-se’ls a Vinaròs “i ningú aixeca la veu”. L’alcalde també ha lamentat les crítiques d’alguns grups polítics de l’oposició municipal, als quals ha acusat, un cop conegudes les puntuacions del concurs, de “fer de voltors polítics per treure profit d’un servei que no els ha preocupat mai i quan va sortir el concurs no van mostrar cap disconformitat”.

  Crida a l’adopció massiva

  Tot i els intents efectuats, l’ACN no ha pogut aconseguir que la protectora ebrenca faci pública directament la seva versió dels fets. Tot i això, l’entitat ha fet públic un comunicat a les xarxes socials en el qual recorda les “múltiples denúncies” per maltractament sobre l’empresa guanyadora del concurs i fa una crida pública als seus associats i seguidors a emportar-se de la gossera tortosina els 180 gossos i 20 gats que s’hi troben, sigui via adopcions o acollides. “Ens neguem a deixar-los en mans d’aquesta empresa que tots sabem que misteriosament els fa desaparèixer”, argumenten. Bel ha resposta a la protectora que no existeix “necessitat” que s’emportin els animals, tot i que no ha tancat la porta a arribar a acords si volen adoptar-ne o acollir-ne.