Tortosa acollirà el 2018 el Congrés Internacional sobre la Batalla de l’Ebre

  A més de les ponències dels especialistes, hi tindran un paper rellevant les històries personals de la ciutadania

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
  Imatge de la presentació del congrés. Fotografia de Marta Milian Ariño

  Aquest matí, al palau Oliver de Boteller, s’han presentat els eixos del Congrés Internacional sobre la Batalla de l’Ebre. L’organitzen el departament d’Història, Història de l’Art i Geografia de la Universitat Rovira i Virgili i l’associació Amics i Amigues de l’Ebre. El Congrés se celebrarà entre setembre i octubre de 2018, coincidint amb el 80é aniversari d’aquest fet històric..

  En la presentació han intervingut el director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a les Terres de l’Ebre, Ferran Bladé; el president d’Amics i Amigues de l’Ebre, Marc March; el degà de la Facultat de Lletres de la URV i catedràtic d’Història Contemporània, Josep Sánchez Cervelló, i l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel.

  Ferran Bladé ha subratllat “l’excel·lència” de les ponències previstes i el fet que en aquest esdeveniment “es parlarà de la nostra gent”. En efecte, al simposi cobraran gran importància “les microhistòries de la ciutadania, perquè queda molt per investigar”, ha corroborat Marc March, que presideix una entitat amb 25 anys d’història de difusió del territori. Assegura que un dels propòsits és que “aquest no sigui només un congrés de les Terres de l’Ebre, sinó de tot Catalunya i d’abast internacional”.

  Josep Sánchez Cervelló ha recordat que la de l’Ebre va ser “la batalla més decisiva de la guerra civil, que inclou altres batalles en el seu si. Pràcticament va destrossar el territori, amb totes les poblacions ebrenques afectades, i va menar a una repressió brutal: associacions cíviques clausurades, diaris tancats, persecució dels líders socials… Tot plegat amb la intenció de provocar pànic”. El degà de la URV està convençut que “la història és fonamental per entendre els processos històrics. És decisiu aportar noves pistes sobre la Batalla de l’Ebre. Mai se sap tot.”

  En la mateixa línia, Ferran Bel considera que “la història ha de servir per aprendre”. Ha lloat “el rigor científic i acadèmic” d’aquesta cita cultural de 2018, que “ens enriquirà com a ciutat i com a territori. No sempre es pot celebrar un congrés internacional d’aquest abast a Tortosa, en què pot participar tothom”. De fet, l’antelació amb què es presenta l’esdeveniment respon al desig de convidar la ciutadania a aportar-hi les seves pròpies vivències d’aquella època.

  En referència a la situació actual a Catalunya, l’alcalde ha afirmat que “cal mantenir l’activitat institucional, però no oblidem la anormalitat política en què ens trobem, amb el conseller de Cultura a l’exili i el de Relacions Institucionals empresonat per motius polítics”.

  Al lloc web del Congrés, batalladelebre.cat, hi ha tota la informació sobre l’esdeveniment. A més de l’any del Congrés, el 2018 serà oficialment “l’Any de la Batalla de l’Ebre”, i durant els dotze mesos Amics i Amigues de l’Ebre  preveu l’organització d’activitats paral·leles, com ara recorreguts amb llagut, visites als indrets bombardejats de Tortosa i una recreació de l’aspecte que presentava mercat central quan la capital del Baix Ebre va ser front de guerra.

  MARTA MILIAN ARIÑO