Tivenys torna a exigir les pistes forestals per comunicar la serra del Boix-Cardó

  El consistori defensa que facilitarien les tasques d'extinció dels mitjans terrestres en futurs incendis

  L’Ajuntament de Tivenys (Baix Ebre) ha tornat a reclamar que es creïn les dues reivindicades pistes forestals, que comunicarien les dues vessants de la serra del Boix-Cardó, la Tossa i la Bassa de al Carrasca. Com ha defensat l’alcaldessa de Tivenys, Maria Beltran, amb aquests vials antiincendi es facilitarien les tasques d’extinció en cas de foc, com s’ha tornat a comprovar en el darrer incendi, la setmana passada, que va cremar 109 hectàrees de massa forestal al seu terme municipal – tot i que en van perillar 1.080 ha-. Beltran ha reconegut que els camions no haurien pogut arribar fins al foc des de les noves pistes, però ha insistit que haurien permès que els efectius dels Bombers, a peu, s’hi aproximessin per complementar la feina en l’extinció dels mitjans aeris. El projecte dels vials antiincendi està pendent de la declaració d’impacte ambiental del Departament d’Agricultura. El GEPEC-Ecologistes de Catalunya ha denunciat a la Unió Europea que l’avaluació ambiental s’ha tramitat tard, amb els treballs previs fets i l’adjudicació tancada, i han demanat la invalidació del projecte.
  La zona de la serra del Boix-Cardó entre Tivenys i l’Ametlla de Mar no disposa de cap pista forestal que comuniqui les dues vessats del massís. En els darrers incendis (un dels més greus, el 2012, a Rasquera, amb 3.000 hectàrees cremades), el pes de l’extinció ha recaigut en els mitjans aeris que s’han vist condicionats per les condicions meteorològiques, sobretot, el vent. De fet, en el foc de Tivenys de la setmana passada, efectius dels Bombers van ser traslladats amb helicòpter a la carena de la serra per poder controlar el foc durant la nit.

  L’alcaldessa de Tivenys, Maria Beltran, ha insistit que les dues pistes forestals que reclamen, farien que les tasques d’extinció siguin “més segures i eficients” per als mitjans terrestres. No és una petició impulsiva a pocs dies del darrer incendi, sinó que el projecte, avalat pels cossos de seguretat i extinció forestal, sobretot pels GRAF, ja està inclòs en el pla d’ordenació forestal 2006-2007 de Tivenys que van fer conjuntament amb el Departament de Medi Ambient.

  L’alcaldessa entén el malestar dels ecologistes, que han denunciat el projecte dels vials antiincendi de Boix-Cardó a la Unió Europea, però ha recordat que el GEPEC no s’havia oposat a les actuacions que s’han fet al terme municipal de Rasquera i el Perelló els tres anys posteriors a l’incendi de 2012.

  “Nosaltres no només ens en recordem quan hi ha incendis. A Tivenys tots els anys ens acollim als ajuts d’Agricultura i Medi Ambient que surten per fer talla focs, arreglar senders. No som un ajuntament despreocupat per l’entorn que ens envolta sinó que som un dels que ha apostat més per la neteja del bosc”, ha defensat Beltran. De fet, la batllessa de Tivenys ha recordat que ha estat el seu equip de govern qui ha treballat per fer transitable el camí de Cardó. “Fa 13 anys no podien passar els camions. En aquests anys hem arreglat corbes, el ferm del terra, i s’han fet molts esforços”, ha explicat.

  No hi ha un termini perquè es presenti l’informe mediambiental que falta per poder executar el projecte de les pistes forestals antiincendi però Beltran ha assegurat que el Departament d’Agricultura “té bona disponibilitat en tirar-lo endavant”. En canvi, Ecologistes de Catalunya el considera “un frau” i lamenten que la tramitació de la declaració d’impacte ambiental es va iniciar a partir d’una queixa de l’entitat ecologista tot i que els treballs previs ja estan fets i les actuacions ja han estat aprovades i adjudicades – a l’empresa Aprofitaments Forestals Colldejou, per 128.500 euros-.