Territori inspeccionarà l’abocador de Riba-roja per decidir sobre la revisió de la llicència ambiental

  El Govern demana a la CHE un increment del cabal al tram final de l'Ebre, on es recomana no navegar amb barques de motor, per a la Via Blava d'aquest dissabte

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
  Pla general de la reunió del Consell de Direcció de l'Administració Territorial de la Generalitat a Tortosa. Imatge del 17 de juliol de 2019

  El Departament de Territori inspeccionarà durant els pròxims deu dies el dipòsit de residus industrials no perillosos que es construeix al terme de Riba-roja d’Ebre per poder decidir sobre la revisió de la llicència ambiental que el podria fer inviable. El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, ha revelat que inspectors de la Generalitat van revisar aquest dimarts les obres al camí d’accés a l’abocador. A partir del resultat d’aquestes dos accions, ha avançat, es prendrà la decisió final al respecte després que aquest mateix dimecres caduqui formalment la vigència de la llicència. D’altra banda, el Govern ha demanat a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) que desembassi un cabal suficient al tram final per poder desenvolupar amb garanties els actes de la cinquena Via Blava el pròxim dissabte, que inclou una ruta turística pel riu amb la participació d’una quinzena d’embarcacions.
  Aquests han estat alguns dels aspectes que s’han abordat en la reunió d’aquest dimecres al matí del Consell de Direcció de l’Administració Territorial de la Generalitat. La manca de cabal al tram final, de fet, va obligar aquest dimarts l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (Idece) a aconsellar no navegar pel tram final del riu amb embarcacions per raons de seguretat. Durant els últims dies, el cabal de l’Ebre ha baixat a nivells inferiors als 80 metres cúbics. “Un desembassament en època d’extrema sequera és complicat”, ha admès Pallarès, tot criticant l’excés de poder de les companyies hidroelèctriques a l’hora de regular els cabals. Malgrat això, ha explicat que esperen resposta de la CHE sobre la petició d’un cabal que permeti navegar aquest cap de setmana.

  La reunió, d’altra banda, ha servit també per continuar abordant les valoracions de danys de l’incendi de la Ribera d’Ebre que aporten comunitats de regants i municipis. Segons Pallarès, encara no es disposen de totes les dades completes i s’està delimitant les àrees forestals dels terrenys agraris. En qualsevol cas, ha assumit que el Govern demanarà la declaració de zona d’emergència –anteriorment coneguda com a catastròfica- si els ajuntaments afectats així ho demanen.