Torna el Teatre al Carrer de Viladecans amb la seva 35a edició

Les exhibicions d'arts escèniques començaran aquest divendres a les 19 i s'allargaran fins diumenge amb més de 77 actuacions pels carrers del municipi

03 de juliol de 2024 a les 13:31h

La 35a edició del Teatre al Carrer està a punt d'aterrar un altre cop a Viladecans. L'habitual exhibició d'arts escèniques torna al municipi del Baix Llobregat amb una gran proposta per a tots els públics; a partir d'aquest divendres 5 de juliol i fins diumenge 7, els carrers de Viladecans s'ompliran d'actuacions de dansa, clown, teatre i molt més. Concretament, seran 36 les companyies que participaran per oferir les seves creacions per a tots els públics, que sumaran un total de 77 actuacions diferents a partir de les 19 hores cada dia; les exhibicions s'allargaran fins a mitja nit. Com a novetat d'enguany, la ciutat recupera alguns espais com el Parc de la Marina, on es farà un espectacle de gran format), la Plaça del Cúbic o l'Ermita de Sales, que acollirà l'actuació de l'Enterrador, una mostra sobre la memòria històrica en temps de democràcia.

La presentació de l'esdeveniment s'ha fet al Teatre Àtrium i ha assistit l'alcalde de Viladecans, Carles Ruiz. Segons ha explicat, l'edició d'aquest any espera superar els 30.000 espectadors de l'anterior, ja que s'incorporen nous espais als carrers del municipi. A més, Ruiz també ha destacat l'objectiu que des del consistori s'han fixat per la mostra d'aquest 2024: la diversitat i la inclusivitat. En paraules del batlle, cada any procuren incorporar més companyies únicament femenines, per tal d'oferir un espai de representació. Tanmateix, en el marc de la inclusivitat, aquesta edició de Teatre al Carrer comptarà amb sis espais d'acollida per a persones amb diversitat funcional.

Aposta pel talent local

De les 36 companyies participants, 5 són internacionals, 10 provenen de diversos punts d'Espanya i 31 són catalanes. Concretament, tres d'aquestes han nascut a Viladecans, i les seves actuacions es podran veure a la Plaça de l'Església. De fet, la tinenta d'alcalde de Sostenibilitat Social i Serveis a la Ciutadania, Olga Morales, ha parlat d'aquestes tres companyies i ha ressaltat la importància d'apostar pel talent local. En tot cas, Morales ha enviat un missatge a tota la ciutadania convidant-los a gaudir dels espectacles. "Qualsevol tipus de públic trobarà l'art escènica que més li agradi durant aquests tres dies", ha expressat la tinenta.

Tot i que la programació és extensa i les disciplines molt diverses, durant la presentació de l'acte s'han destacat algunes de les cites més importants del cap de setmana. Per exemple, Olga Morales ha subratllat l'espectacle de drons, a càrrec de Drons Umiles, que acompanyats de música i efectes visuals, oferiran el seu espectacle dissabte a les 22:45 hores. A banda d'això, Morales també ha recalcat l'espectacle català en mans de la companyia Pepe Zapata, que escenificarà 'El Enterrador', un monòleg que reflexionarà sobre la memòria històrica i explicarà una història basada en fets reals.

Compromís amb l'art urbà

A banda de detallar tot el conjunt d'actuacions del cap de setmana, la presentació del Teatre al Carrer també ha servit per reafirmar el compromís de Viladecans amb aquest tipus de cultura. A banda d'aquesta edició, el municipi del Baix Llobregat també compta amb el Nadal al Carrer i la tradicional Trobada de Programadors, que es fa durant el mes de febrer. És per això que avui Carles Ruiz ha anunciat que l'Ajuntament signarà un conveni amb la PATEA, l'entitat que reuneix tots els professionals relacionats amb les arts escèniques a l'espai públic d'Espanya. "Dins de la nostra política cultural és molt important formar-hi part", ha afirmat l'alcalde.

L'alcalde de Viladecans, Carles Ruiz i Garbitxu, president de PATEA, durant la signatura del conveni. Font: Pablo Domènech

Des del 2023 Viladecans col·labora amb aquesta organització i en el projecte 'Escribir para la calle', que busca donar suport a la creació d'espectacles de carrer des de zero. Per aquest motiu la signatura d'aquest conveni implicarà que el municipi aculli el mes de novembre la creació d'una de les companyies guanyadores del projecte. Bàsicament, Viladecans oferirà l'espai i els recursos necessaris per tal que es puguin gestar nous projectes.

Sobre l'autor
Pablo Domènech
Pablo Domènech
Veure biografia
El més llegit