Tarragona, la ciutat catalana que més donacions de sang acumula en un sol dia

  El dissabte, 15 de setembre, i coincidint amb Santa Tecla, se celebra la 14a Marató de Donants de Sang a Tarragona, on s'assoleixen cada any més de 1.000 donacions

  temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

  Tarragona és l’única ciutat catalana que aconsegueix més de 1.000 donacions de sang en un sol dia. Un rècord de participació que s’assoleix cada any durant la Marató de Donants de Sang que se celebra a Tarragona, coincidint amb l’inici de la Festa Major de Santa Tecla. Un any més aquesta jornada solidària donarà el tret de sortida a la festivitat més tarragonina el pròxim dissabte, 15 de setembre, de 9h a 21h, al Teatre Tarragona, quan s’espera acumular més de 1.000 donacions, com acostuma a passar any rere any. Enguany, a més, es farà amb la Mulassa com a protagonista del cartell, tot i que durant tota la jornada es comptarà amb diferents activitats que faran d’aquest un dia de festa, a més de solidari.

  Tarragona és essencial perquè aquesta festa de la donació tingui èxit. Així ho ha explicat la directora territorial del Banc de Sang i Teixits de Tarragona i Terres de l’Ebre, Virginia Callao, que ha assegurat que “la nostra ciutat és pionera en aquest tipus d’esdeveniments”. La doctora ha posat en valor el paper de Tarragona, ja que és l’única ciutat catalana que assoleix més de 1.000 donacions en un sol dia. Aquesta fita s’aconsegueix durant la jornada de la Marató de Donants de Sang que se celebra cada any a Tarragona coincidint amb Santa Tecla. Per la seva banda, la coordinadora de l’Associació de donants del Tarragonès, la doctora Núria Vilanova, ha subscrit les paraules de Callao i ha celebrat que “és la marató de més èxit de Catalunya”.

  Durant el pròxim dissabte, 15 de setembre, unes 100 persones, entre treballadors i voluntaris atendran aquelles persones que s’animin a donar sang durant la 14a edició de la Marató de Donants de Sang. “Cada donació ajuda a tres persones”, segons ha detallat la doctora Callao. Per això, l’objectiu és ajudar a omplir de sang les neveres del Banc que avui només tenen reserves per a 8 dies, i de només 3 per alguns grups com l’A i el 0 negatiu, quan l’òptim seria tenir reserves pels següents 11 dies. Segons ha exemplificat Callao, a Catalunya es necessiten 1.000 donacions diàries, motiu pel qual la marató que es realitza a la ciutat tarragonina adquireix gran importància, ja que, normalment, s’aconsegueixen acumular més de 1.000 donacions en un sol dia. Callao, a més, ha recordat que “la sang no es fabrica”, per tant, “l’única font de sang depén de la solidaritat de la gent”.

  Una jornada festiva, a més de solidària

  “Iniciar les festes amb un acte de generositat és fantàstic”, ha dit la consellera de Comerç, Elvira Ferrando, que ha felicitat tots els tarragonins i tarragonines que fan aquesta fita possible. La Marató, però, no només seran 12 hores de donacions sinó també d’activitats festives. Des de l’inici de la jornada, l’espai posterior del Teatre Tarragona acollirà diferents activitats i serà l’espai de refrigeri amb productes procedents de diversos comerços i empreses que també han volgut col·laborar en la causa, segons ha detallat Ferrando. Durant tot el dia hi haurà pintors i caricaturistes, també hi haurà el Nano de la Sang, el capgròs donant de sang que acompanya la Marató cada any i diverses entitats més. Una d’aquestes serà la Colla dels Xiquets de Tarragona que faran un pilar en viu; també es realitzarà una exhibició de puntaires i els personatges d’Star Wars visitaran el Teatre de Tarragona per donar forces als donants.

  A més, els donants rebran diferents obsequis de les entitats col·laboradores com a agraïment i podran fer-se fotos a un ‘Fotomaton-Vine a donar en grup’ perquè, juntament amb els seus acompanyants, puguin endur-se un record d’aquest dia.a banda, cal destacar que la Mulassa serà la protagonista del cartell de la 14a edició de la Marató de Donants a Tarragona.

  Reserva d’hora

  Finalment, cal recordar que per agilitzar el procés es pot realitzar la reserva prèvia de l’hora al web www.donarsang.gencat.cat/reserva. A més, amb el hashtag #MSangTgn es podrà fer difusió de l’esdeveniment a través de les xarxes socials.