La Taula Local per prevenir la mutilació genital femenina ha elaborat un protocol d’actuació adreçat a professionals dels àmbits socials, sanitaris, de l’educació i dels cossos de seguretat de Tarragona, amb informació concreta de les directrius a seguir per poder detectar i intervenir adequadament en aquestes situacions i evitar que succeeixin nous casos. L’objectiu de la guia és l’atenció i protecció a les dones i nenes i la salvaguarda dels seus drets fonamentals.
La Taula local ha estat impulsada per l’Ajuntament de Tarragona i està formada per representats de : serveis socials, centres educatius, llars d’infants municipals, pediatria de l’àmbit sanitari, de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona, treballadors socials dels centres sanitaris, tècnics d’immigració, de l’Oficina d’Atenció a la Víctima del Delicte i dels cossos de seguretat.
42 famílies residents a Tarragona es van comprometre al 2017 a no practicar la mutilació genital a les seves fillesLa mutilació genital femenina és una pràctica habitual que es realitza en el context d'una comunitat i d'un grup, que la justifica amb creences errònies. Hi ha diverses causes: o bé es produeix pel costum i la tradició (que determinen el rol de la dona dins la comunitat), pel control de la sexualitat (es creu que mitiga el desig sexual, garanteix la fidelitat i incrementa el plaer sexual masculí), per les funcions reproductives (que facilita el part o que les dones no mutilades no poden concebre), per raons d'higiene, per raons d'estètica o per motius religiosos.Durant l'any 2017, 42 famílies residents a la ciutat de Tarragona es van comprometre a no practicar la mutilació genital a les seves filles, a través de la signatura d'un document expedit per la Generalitat de Catalunya. Es tracta d'un terç total de la població de risc detectada, ja que es van detectar 167 casos, és a dir, 167 nenes dels 0 als 14 anys on les seves famílies provenen de països on la pràctica de la mutilació encara s'hi realitza. La majoria de les nenes provenien de Nigèria. Els familiars firmen el document abans de marxar de viatge als seus països d’origen i a la tornada s’han de sotmetre a una revisió mèdica.