Susagna Riera: “La gent de Santa Coloma està afrontant la pandèmia amb nota”

Com ha viscut aquest primer any i mig de mandat aquest nou govern, després de les diverses complicacions que hi ha hagut a conseqüència de les catàstrofes naturals i d’aquesta pandèmia envers la salut pública?

Han estat uns mesos de neguit i de treball intens, per tal d’evitar que les situacions de crisi ens sobrepassessin. Hem vist com davant aquestes situacions hi ha molta solidaritat i és molt més fàcil remar tots en el mateix sentit. He patit pels altres. Des del govern s’ha fet tot el necessari perquè la ciutadania estigues el millor possible.

Quina despesa ha suposat per part de l’Ajuntament o administracions públiques? 

De fet, al llarg de 2020, hi hem dedicat pràcticament tota la despesa de festes entre un assumpte i l’altre. El Glòria ens ha perjudicat en camins i teulades, i com que ja estaven ressentits, no hem optat a gaire subvenció. Pel que fa a la pandèmia, hem invertit en tot el que s’ha necessitat; no hem mirat el cost, ja que creiem que és molt important oferir una bona protecció, desinfecció i dedicació al personal essencial, entre molts altres afers.

Ens agradaria saber quines són les dades actuals sobre la pandèmia sanitària i quines mesures de contenció s’estan prenent actualment per tal de contenir la Covid-19 a Santa Coloma?

Seguim estrictament les indicacions del PROCICAT. La Policia Local fa rondes per detectar infraccions. Des del departament de salut es treballa a una intensitat molt elevada i donem tot el suport que podem. Per exemple, els hi cedim el pavelló per a vacunacions, encara estem dotant serveis de pantalles, no hem parat amb els desinfectants, màscares i guants per ús del personal.
Procurem no dur a terme activitats que puguin portar a saltar-se la normativa i també indiquem a totes les entitats com respectar les restriccions.

Com han reaccionat els vilatans a les noves mesures extraordinàries presses pel seu govern? 

Els colomencs i colomenques han actuat de manera molt prudent i respectuosa amb la comunitat. I cal agrair a tot el personal de l’administració que s’ha mantingut disponible i ha assumit tasques de risc. El veïnatge també ha respost molt bé a la situació. En general els vilatans de Santa Coloma de Farners estan afrontant la situació amb nota. Hi ha hagut una minoria que no ha estat capaç de seguir les indicacions, però no cal anar més enllà.
Ara, tots hem d’estar alerta perquè no podem veure com la nostra salut queda repercutida després de tants mesos de tensió, sobreesforç, solitud…

Quins objectius tenien marcats pel passat any 2020? S’han pogut dur a terme totes les actuacions de millora que tenien pensat executar?

Durant l’any 2020 molts dels projectes que teníem pensats executar van haver de ser ajornats fins aquest 2021.
Al llarg de 2020 vam estar gestionant diversos problemes tècnics i aquest treball ha donat els seus fruits. Hem aconseguit desencallar el projecte del polígon industrial Mas Llorenç, aturat des de feia anys. També hem pogut resoldre i aplicar la Relació Valorada de Llocs de Treball del consistori; feines que no són tan visibles però no per això són menys importants per un govern.

Els projectes que durant el 2020 vam dotar i que només vam poder planejar es podran dur a terme enguany. De fet, ja estan encarrilats: l’inici de les obres de la nova piscina d’estiu, l’asfaltat de carrers, l’adquisició d’un local preparat per a l’ús de la Llar d’Infants o activitats similars, una inversió en càmeres de seguretat que ens donaran informació dels punts més punyents per tal de detectar conductes incíviques i delinqüencials, l’actuació contra les connexions d’aigua fraudulentes i l’execució dels projectes aprovats als pressupostos participatius de 2018 i 2019 (renovació de gronxadors a Sant Salvador, barana a la carretera de Sant Hilari a la zona de l’escorxador vell, renovació de la plaça de la Pau, adequació d’un espai per a la pràctica de l’atletisme, millora de la xarxa d’aigua…).

Com preveuen que serà aquest estiu? Quines actuacions, mesures i plans tenen pensats per tal d’aconseguir una recuperació econòmica factible i per tal d’atraure al turisme nacional?

Acabem de rebre les indicacions per a les activitats que es duguin a terme durant l’estiu i totes les regidories ja estem estudiant com es podran realitzar tenint en compte la seva aplicació.

Penso que seria una sort que el turisme estigués contingut; que la gent es desplacés a diverses ubicacions, però sense voltar per tot el territori. Aquesta seria la manera de no multiplicar les interaccions i contenir la situació de la pandèmia.

L’any passat la gent va ser prudent, fins i tot, per assistir a les activitats organitzades amb seguretat. Tan sols si durant aquest any es poguessin fer més activitats i sortir de casa i consumir, ja podríem donar vida als comerços i a la restauració, i es veuria pal·liada part de la situació d’ansietat que ens està produint aquesta situació de llarga pandèmia i patiment.
Pel que fa al turisme, a Santa coloma ens interessa que vinguin aquests col·lectius que gaudeixen del municipi i l’entorn. Un perfil de turista tranquil, familiar i prudent que busca experiències, naturalesa, tranquil·litat, bon menjar i molta cultura.

Quin pla d’actuació tenen pensat pel 2021?

En l’àmbit social i festiu estem organitzant com si es poguessin fer les celebracions de forma normal, però estem al cas per si hem d’ajornar o adaptar tota activitat prevista. No anunciem res perquè des de l’Ajuntament no podem animar a organitzar festes quan no es pot. Ens preocupa que quan ho fem, tothom s’hi sumi amb tantes ganes que no ho puguem contenir; per això, cal ser molt prudents. Cal molta més gent vacunada per assegurar-nos que no tornarem a tenir situacions amb un risc elevat.

Si parlem de l’àmbit cultural, aquí estem més relaxats; ja que aquestes, són més fàcils de controlar i no comporten tanta assistència. Les activitats infantils es poden anar duent a terme, mentre que les festes juvenils i els balls encara els hem de frenar.

Quant a actuacions municipals al carrer, tenim previst fer un canvi de canonades i asfaltar un tram del carrer Esperança i del carrer Joan Maragall, instal·lar les càmeres de seguretat i vigilància, una nova instal·lació fotovoltaica a la teulada d’un equipament municipal, arranjar el pavelló de la Nòria, tant la teulada existent com cobrir la pista exterior, millorar la xarxa d’aigua amb una obra d’impulsió i executar arranjaments viaris amb dotació de pilones i senyals viàries.

Si ens endinsem en l’àmbit social, tenim previst revisar el programa d’habitatge i fer diverses actuacions contra les connexions fraudulentes d’aigua.

I en l’àmbit intern del consistori, vam canviar els tancaments de l’edifici principal que actualment permet el pas de temperatures, però també d’aigua i vent. Comptem en què serà una millora energètica, a més d’ambiental i de seguretat.

Quin missatge vol transmetre als habitants de Santa Coloma per aquest 2021?

Vacunar-nos quan ens toqui per un bé comú per a tota la societat. Com més persones estiguin vacunades, més segurs estarem i més aviat podrem tornar a la certa normalitat que teníem just abans de la pandèmia.

També m’agradaria que els veïns ens dispensin per les obres que patiran al carrer en els propers mesos; unes obres que seran una millora per a tots.
Referent a les festes, farem tot el que estigui a les nostres mans per tal de dur-les a terme amb seguretat perquè en les mereixem.

I per acabar amb aquesta entrevista, m’agradaria expressar la meva satisfacció personal per haver-me donat l’oportunitat de poder ser l’alcaldessa del municipi. Si haig de parlar del meu mandat fins avui, haig de dir que ha estat un honor i que continuaré a la seva disposició com a regidora municipal. Moltes gràcies a tots i totes les colomenques per haver-me donat aquesta oportunitat.