El Suprem no resol si deixa en llibertat els consellers destituïts i els ‘Jordis’

  Junqueras i Romeva no han respost les preguntes de la fiscalia i només han contestat als seus advocats

  El magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena no resoldrà fins el proper dilluns si deixa en llibertat Junqueras, els set consellers destituïts, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Segons informacions de l’ACN, així ho ha informat el mateix magistrat als investigats i a les seves defenses durant les declaracions. Tots ells declaren des de les deu del matí i les compareixences s’estan fent de manera àgil, sense superar la mitja hora cadascun. Els primers a declarar han estat Junqueras i els consellers destituïts d’ERC.

  Fins al moment, tots els que han declarat s’han ratificat en els arguments esgrimits pels seus lletrats en els escrits presentats a Llarena per demanar l’alliberament. Alguns d’ells, però, no han volgut respondre durant la declaració a les preguntes de la fiscalia i només han respost els seus advocats. És el cas d’Oriol Junqueras i Raül Romeva. En canvi, la consellera destituïda d’ERC Dolors Bassa i el republicà Carles Mundó  han respost algunes de les preguntes plantejades pel ministeri públic.

  Per part del PDeCAT, la consellera destituïda Meritxell Borràs ha contestat a totes les preguntes que li han plantejat les parts. Borràs, juntament amb Cuixart, són els dos únics investigats que no són candidats el 21-D. Per part de Josep Rull, ha respost totes les preguntes menys a l’advocat de VOX, que és acusació popular.

  D’altra banda, el Suprem no ha permès comparèixer a la vista als lletrats Gonzalo Boye (que representa Toni Comín i Meritxell Serret, que estan a Brussel·les), tampoc als lletrats Enrique Leiva i Enrique Santiago (que representen a Joan Josep Nuet, membre de la Mesa) i tampoc a Francesc Homs, que volia comparèixer juntament amb Xavier Melero (que porta a Meritxell Borràs). L’argument és que no estan personats a la causa o bé que no és pertinent perquè només es resol sobre la seva situació personal i no es discuteix res sobre la causa. Els lletrats Santiago i Leiva -que representen Nuet- han presentat una queixa formal.

  Arguments per a la llibertat

  En els escrits entregats per les defenses dels consellers empresonats, els lletrats coincidien en remarcar que la situació dels empresonats ha canviat, que ja no ostenten cap càrrec (han estat cessats pel 155) i que, per tant, ha desaparegut el risc tant de reiterar com de destruir proves. A més, molts d’ells (a excepció de Borràs i Cuixart) són candidats a les eleccions del 21-D, un argument que esgrimeixen per defensar que no hi ha risc de fuga. En l’escrit de l’advocat que representa els consellers d’ERC també s’apuntava que “van acceptar i accepten el 155” i es comprometien a usar “vies de diàleg i negociació” política si surten de la presó.

  Tan si la interlocutòria es dicta aquest divendres o en els propers dies, els consellers destituïts, Sànchez i Cuixart hauran de tornar obligatòriament a la presó perquè, per abandonar el centre penitenciari, han de signar documents i recollir ells personalment les seves pertinences.