Set particulars i una entitat opten a conrear els Horts Familiars de Rufea

  En l’actualitat, hi ha 77 parcel·les ocupades d’aquest projecte que va iniciar-se el 2011

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

  La Regidoria de l’Hàbitat Urbà i Rural i la Sostenibilitat de l’Ajuntament de Lleida ha rebut 8 noves sol·licituds per conrear els horts familiars de la partida de Rufea, que corresponen a 7 particulars i una entitat. Amb aquestes, ja són 77 les parcel·les ocupades del projecte que va iniciar-se el 2011, quan es van habilitar les primeres 54 parcel·les de 100 metres quadrats.

  La nombrosa demanda de persones i entitats va fer que l’any 2013 s’ampliés el nombre de parcel·les, restant en l’actualitat 18 de disponibles, que tornaran a oferir-se en una nova convocatòria a la tardor.

  El projecte dels Horts Familiars de Rufea té una reconeguda funció social, educativa, lúdica i de benestar personal. Per altra banda, contempla altres objectius com la sensibilització sobre els valors de l’Horta de Lleida i la sensibilització ambiental.

  Les parcel·les se sortegen entre les persones que ho sol·liciten i que compleixen els requisits establerts. Els hortolans es comprometen a abonar una fiança de 75 € i pagar un lloguer anual 150 €. El lloguer té una durada de 4 anys i és renovable.

  Horts professionals

  El passat divendres, el mateix dia que finalitzava el termini per rebre les sol·licituds dels Horts Familiars, es va obrir la convocatòria per accedir a 6 parcel·les del Viver d’Agricultors de Rufea. A diferència dels horts familiars, el Viver d’Agricultors de Rufea és un projecte innovador que respon a la necessitat de donar suport a les persones que veuen en l’activitat agrària una sortida professional.

  A través del viver, els emprenedors poden accedir a l’ús d’una parcel·la agrícola de 1 ó 2 hectàrees (variable en funció del projecte) pel cultiu d’hortalisses o altres cultius anuals, que inclou la xarxa principal de reg, el grup de bombament i l’aigua. També s’ofereix un magatzem per les eines i l’assessorament de l’ADV de Producció Ecològica de Ponent.

  En aquest sentit, el projecte s’inscriu en la voluntat de fomentar iniciatives d’emprenedoria agrària basades en els productes de qualitat i la identitat de l’Horta. Està orientat a persones que no venen de l’àmbit agrari i se’ls facilita l’accés a la terra, però també s’assessora a agricultors de l’Horta que volen iniciar un nou projecte de diversificació agrària vers una producció de proximitat i amb valor afegit.

  Les finques compten amb el certificat de producció ecològica, per la qual cosa es pot començar a produir i comercialitzar sota el certificat eco des de l’inici del projecte.

  El Viver d’Agricultors està situat a la Partida de Rufea, a la finca municipal de l’antiga granja militar.

  Per sol·licitar una parcel·la al Viver d’Agricultors els interessants tenen de termini fins al 2 de juliol, però han de presentar un projecte on es descrigui la planificació de l’activitat, el mercat on s’orienta la producció, així com els ingressos i despeses dels primers anys.